vuelta al cole
Empleado de un colegio toma la temperatura a una niña antes de entrar en el centro escolar. / Foto: EFE

Els col·legis de la Comunitat Valenciana han tornat a obrir les seues portes després de quasi sis mesos de tancament. L’alegria i els nervis en els centres escolars era hui palpable. Pares, alumnes i professors s’han retrobat amb estrictes mesures de protecció sanitària per a garantir una volta al col·le el més segura possible.

Un total de 794.000 estudiants valencians inicien així el curs 2020-21, un any que arranca marcat per la incertesa de la pandèmia. Segons dades de la Conselleria d’Educació, la previsió és que el curs comence amb 4.000 alumnes més que el passat. Les comarques de Castelló superaran els 94.400 escolars, les de València estaran prop dels 411.000 i les d’Alacant arribaran als 288.800 alumnes.

A més, per a completar una volta al col·le segura, Educació ha invertit 207 milions d’euros. L’objectiu de desenvolupar totes les mesures de prevenció dictades per les autoritats sanitàries.

UNA VOLTA Al COL·LE AMB MÉS PROFESSORS QUE MAI

Per al nou curs escolar, enguany treballaran un total de 4.374 docents més que l’any anterior. Així s’arribarà a un professorat de 76.063 persones per als 1.845 centres educatius valencians sostinguts amb fons públics.

La finalitat és que tots els centres compten amb professorat suficient per a baixar les ràtios de classe. Això permet fer més de 3.000 desdoblaments de grups necessaris per a garantir la distància interpersonal de 1,5 metres entre l’alumnat. A més, permet la creació de grups estables de convivència de 20 alumnes en Infantil i Primària.

AIXÍ SERÀ EL DIA A DIA DEL NOU CURS ESCOLAR

El alumnat d’Infantil, Primària, Educació Especial, 1r d’ESO i els grups de reforç (PMAR, PR4 i PAC) i FP Bàsica assistirà cada dia a classe. En els grups de 2n a 4t d’ESO, Batxillerat i FP en els quals no es puguen garantir els 1,5 metres de distància interpersonal hi haurà classe en dies alterns. Les jornades que no vagen al centre educatiu es treballarà a casa les tasques marcades pel professorat.

Paral·lelament, s’han contractat a més de 3.000 nous monitors de menjador per a poder fer més torns. Això permetrà que l’alumnat puga menjar a l’aula i s’assegurarà que es mantinguen les distàncies de seguretat.

Màscares i gel desinfectant a l’aula d’un col·legi. / Foto: Jesús Hellín (Europa Press)

EL KIT COVID PER A LA SEGURETAT D’ALUMNES I PROFESSORS

Educació ha posat també a la disposició de la societat la web ‘aulasegura.es‘. En ella es troba tota la informació sobre les mesures de protecció i prevenció desenvolupades en els col·legis.

Aquestes mesures posen la pedra angular en el control de la temperatura abans d’anar al centre educatiu; la formació de grups de convivència estables en les etapes inicials; el manteniment de la distància de seguretat de 1,5 metres; el ús de la màscara obligatòria a partir dels 6 anys; els recordatoris a l’alumnat de les mesures de seguretat i higiene; el rentada constant de mans amb solucions hidroalcohólicas; i la intensificació de la neteja i desinfecció dels centres educatius.

Aquesta planificació compta, també, amb la distribució en els centres educatius de més de tres milions de màscares, 86.000 litres de gel hidroalcohólico, 50.000 termòmetres i l’ampliació dels serveis de neteja dels centres.