La bronquiolitis se dispara y llena las urgencias pediátricas de Valencia
Unidad de neonatos con un menor hospitalizado. / CATI CLADERA (EFE)

El col·lapse de pediatria ha arribat a València. La bronquiolitis, malaltia associada al Virus Respiratori Sincitial (VRS), ha provocat que s’ocupen quasi totes les urgències pediàtriques, sales d’hospitalització i les UCI pediàtriques de la ciutat que estan quasi al límit.

Si bé encara no s’ha arribat al col·lapse, la malaltia està provocant derivacions entre centres sanitaris per falta de places. Segons l’últim informe setmanal del Sistema de Vigilància d’Infecció Respiratòria Aguda (SiVIRA), en aquest últim mes la taxa d’hospitalització en xiquets d’entre 0 i 4 anys s’ha quadruplicat. Els experts han denominat aquest succés com la “tripledemia”, és a dir, la confluència de bronquiolitis per VRS amb la grip i la COVID.

L’augment d’assistències en les urgències infantils de tot el territori ha crescut fins a un 40% en les últimes setmanes. Les majors taxes d’incidència s’han donat en el grup de xiquets de 0 a 4 anys. Amb un total de 84,7 casos per 100.000 menors, quan fa tres setmanes hi havia tan sols 19,5 casos.

8 SÍMPTOMES CLAU PER A DETECTAR LA BRONQUIOLITIS

La bronquiolitis és la inflamació dels bronquíols, just on es produeix l’intercanvi gasós per a oxigenar la sang. A més, provoca faltes d’oxigen i dificultats per a respirar.

  1. Pell habitada a causa de la falta d’oxigen.
  2. Dificultat respiratòria amb falta d’alè.
  3. Tos.
  4. Fatiga.
  5. Febre.
  6. Els músculs al voltant de les costelles s’afonen a mesura que el xiquet tracta d’inhalar.
  7. Catarro.
  8. Congestió nasal.

PER QUÈ HA FET EXPLOTAR ARA?

Tots els anys les consultes se solen omplir de xiquets amb bronquiolitis. No obstant això, aquesta eclosió de casos no s’esperava encara. Els sanitaris creuen que aquesta situació s’ha donat per diversos motius.

En primer lloc, la falta de circulació d’aquests virus en els dos últims anys. Això és degut a l’ús de la màscara i a totes les precaucions preses per la COVID. A més, en protegir-se d’aquestes malalties, els xiquets han perdut immunitat.

A tot això, se li suma la retirada de les màscares i de la distància social. I, finalment, la falta de recursos humans en l’Atenció Primària.

Davant aquests casos, els pediatres recomanen extremar les mesures de protecció i prendre mesures preventives. Així com la rentada de mans, l’ús de màscares o el distanciament social. Sobretot, a casa amb bebès de poca edat.