Segons les dades, la inversió per càpita mitjana a Espanya és de 185 euros. Comunitats com Galícia o Astúries quasi dupliquen aquesta xifra mentre que unes altres se situen molt per davall. Est el cas de 8 autonomies entre les quals lidera el rànquing la Comunitat valenciana.

La nostra autonomia rep de l’estat 119 euros per habitant, unes xifres que ens situen a la cua d’inversió per càpita a Espanya, és el que es coneix com infrafinanciación.

Aquestes desigualtats entre territoris són les que denuncien des de les institucions autonòmiques. En aquest apartat si hi ha acord entre tots els partits polítics, tots estan a favor de la necessitat de reclamar un nou model de finançament.

L’actual model va ser aprovat en 2009 pel Govern socialista de Rodríguez Zapatero. La Llei orgànica de Finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) establia que havia de ser revisada en els quatre anys. Segons això, el sistema hauria d’haver-se modificat en 2014. Però les seqüeles de la crisi, la falta de recursos i la qüestió catalana van portar al Govern del Partit Popular a ajornar-lo comptant ara en l’actualitat amb un model de finançament obsolet.