INE

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha arrancat hui el seguiment i rastreig dels telèfons mòbils de milions d’espanyols les xarxes dels quals operen sota les companyies Movistar, Orange i Vodafone amb l’objectiu d’obtenir informació sobre la mobilitat dels ciutadans en diferents períodes de l’any.

Per a això, l’INE ha anunciat que seran un total de huit dies de rastreig: quatre dies laborals de novembre (del dilluns 18 al dijous 21), un diumenge (24 de novembre), un festiu (25 de desembre) i dos dies d’estiu (20 de juliol i 15 d’agost) amb la finalitat d’obtenir resultats tant de jornades laborals com de festivitats de renom i molta mobilitat com són Nadal i el pont de l’Asunción.

Per a no incomplir la Llei de Protecció de Dades, tota la informació recopilada durant aquests dies serà de caràcter anònim i en cap cas s’utilitzaran dades posicionals, números telefònics o noms dels titulars de les línies rastrejades.

D’esta manera, l’INE únicament explicarà quants terminals mòbils es troben junts en un lloc i a una hora determinada del dia de manera que es podran saber dades generals de la població com quins són les parts d’Espanya a les quals més es viatja en vacances o quins són els punts en els quals treballen més persones, dos aspectes que servirien posteriorment per a la millora i increment de transport i infraestructures.

Mètodes per a evitar la localització

En funció de la companyia a la qual es pertanga hi ha unes opcions o unes altres encara que un mètode en comú és el més efectiu: apagar el terminal mòbil durant els dies de l’estudi, una fórmula que encara que igual molts no contemplen també pot servir per a ser una jornada de desconnexió telefònica i tecnològica. A més, la desactivació d’ubicació no serà efectiva en cap dels casos.

Mentres els clients de Movistar no poden oposar-se a formar part de l’estudi perquè no s’ha oferit cap mecanisme per a això, des de MásMóvil (Yoigo, PepePhone, Lebara i LlamaYa) o Digi no tindran problemes posat que no entren dins del rastreig.

En el cas de ser client de Vodafone o Orange, els clients sí que poden decidir si cedeixen o no les seues dades a tercers. En el cas de la primera companyia això es gestiona des de la mateixa app mòbil (accedir a “el meu compte”, “permisos i preferències” i “no accepte que Vodafone cedisca dades anonimizados”), mentre que la marca Lowi de Vodafone ofereix la mateixa opció entrant en “configuració”, “notificacions” i “permisos i preferències”.

Si la teua companyia és Orange, incloent Jazztel, Simyo o Amena, caldrà enviar un email a “orangeproteccion.datos@orange.com” amb l’assumpte “protecció de dades” indicant que no es volen facilitar dades a tercers.