Presentació de l' indumentària oficial de les FFMMV 2022- Font: Palau de Alameda

Per primera vegada, el concurs de realització de les teles de les Corts d’Honor i els segons vestits oficials de les Falleres Majors de València ha quedat desert. Això és degut, al poc interès que desperta el fet de realitzar els vestits de les màximes representants de la festa, segons avançava ahir COPE València en exclusiva.

Unes hores després de la denúncia, Junta Central Fallera adjudicava el contracte menor a Companyia Valenciana i a Bartual per a realitzar les teles, malgrat que prèviament ja hi havia un acord entre empreses i la mateixa entitat fallera.

Les teles de les majors seran a càrrec de Bartual, que realitzarà totes les peces per 8.499 euros més IVA. Mentre que les infantils les farà novament Companyia Valenciana de la Seda exactament pel preu estimat: 10.850 euros més IVA.

Encara falta per adjudicar el concurs i es continua desconeixent la causa del retard. No obstant això, tot apunta al fet que es tracta d’un tràmit administratiu. Això es deu al fet que no hi ha licitació d’aspirants en els següents lots. Segons ens indiquen del sector, “això va deixar de ser un privilegi, fer la cort i les falleres no ens dóna publicitat, sinó maldecaps”.

Font: Palau Alameda

Cal recordar que aquest sector arriba després de més de 18 mesos sense treballar i sense ajudes de les institucions. L’única ajuda que van rebre per part del consistori va ser la mateixa que qualsevol comerç de la ciutat, però a través d’una desfilada que, a més, va haver d’organitzar el mateix Gremi de Sastres com una activitat més per a engrandir l’IV aniversari del Patrimoni de la Humanitat. Si no hauria estat per aquestes desfilades hauria estat un fracàs de participació.

Per què només dues indumentàries?

El sector ve molt tocat. Prova d’això són els missatges de suport que rebien en les xarxes socials. El descontentament no sols és per als seders i teixidors, és per a tot el col·lectiu en general. També es reflecteix en els aspirants en els altres lots del concurs que va obrir l’Ajuntament de València per a l’elaboració dels vestits oficials.

Igual que passa en les teles tampoc hi ha cap atracció per a realitzar els vestits oficials de les Falleres i les seves Corts d’Honor. De fet, aquest any només hi ha dues empreses que han optat per aquest concurs. Les altres empreses manifesten que “no és rendible realitzar els vestits”. Així mateix, per primera vegada, tampoc hi ha hagut disputa en la licitació.

D’altra banda, a més, dels 26 vestits de les Corts d’Honor del segle XVII i XIX, també aquestes empreses encarregades de realitzar el vestit oficial de les FFMMV. És a dir, de cosir els espolins que s’estan elaborant en la sedera de Vives i Marí. Aquesta empresa també va ser l’única empresa que el mes d’agost passat va optar per la realització d’aquests.

D’altra banda, les empreses han de confeccionar 39 corts de tela. El primer vaig portar, el segon vaig portar i la tela dels dos cossets. Aquests vestits es realitzaran amb una xifra fora de mercat, encara que siga superior en tres mil euros respecte a 2019.

Però l’important és que les màximes representants tindran vestits nous. Ara han de bregar amb el temps per a completar els vestits. Així doncs, han d’estrenar-se en el tram final de desembre.