Un espray nasal bloquea la entrada del coronavirus
GRAF3320. MURCIA, 20/04/2020.- Una empleada de farmacia de Archena, Murcia, despacha una mascarilla KN95 a una clienta, este lunes, en el vigésimo séptimo día del estado de alarma decretado por el gobierno para frenar la pandemia del COVID 19. EFE/Marcial Guillén

L’adeu definitiu a les mascaretes, que van arribar a les nostres vides fa dos anys, està cada dia més a prop. Aquest dimecres 20 d’abril ha entrat en vigor el Reial decret del Ministeri de Sanitat amb el qual la mascareta en interiors deixa de ser obligatòria. Això es deu a l’evolució favorable de la situació epidemiològica amb un descens de la incidència acumulada.

No obstant això, no en tots els casos desapareixerà la mascareta perquè sempre hi ha excepcions. La mascareta continuarà sent obligatòria en els centres de salut, hospitals, farmàcies i residències. També ho serà en el transport públic sense excepció: aeri, marítim, ferrocarril, autobusos i metre. En altres espais, com l’hostaleria, l’oci nocturn, cinemes i gimnasos sí que es recomana usar-la però no és obligatori.

Des del Ministeri de Sanitat al·ludeixen sempre a un ús responsable de la màscara per part dels ciutadans. A més, recomanen usar la mascareta a les persones amb una major vulnerabilitat. També quan no es puga respectar la distància de metre i mig en els espais tancats d’ús públic on es puguen produir aglomeracions; esdeveniments multitudinaris; en l’entorn familiar i en reunions privades en funció de la vulnerabilitat dels participants.

Pel que respecta al entorn laboral, asseguren que “no resultarà perceptiu l’ús de mascaretes”. La decisió dependrà del departament de riscos laborals de cada empresa.

No obstant això, aquest nou decret ha provocat un al·luvió de dubtes sobre l’obligatorietat de portar mascareta en uns certs àmbits del dia a dia: Què ocorre a l’ascensor? Hem de portar la mascareta posada? I en el portal?

Les mascaretes no són obligatòries en la comunitat de veïns 

L’ús de la mascareta en la comunitat de veïns i tot el que això implica -ascensors, portals o reunions- no serà obligatori. Així, també ací seran els ciutadans els qui decidisquen si han de posar-li-la o no.

No obstant això, segons les recomanacions de Sanitat i dels experts, sí que s’aconsella usar-la en llocs on no es pot assegurar la distància de seguretat. Un exemple seria si dos persones no convivents es pugen junts a l’ascensor. En la majoria dels elevadors no existeix espai suficient per a guardar distància sent recomanable encara que np obligatori.

D’aquesta manera, queda en mans dels propis veïns el decidir si pujar junts a l’ascensor quan hi haja un dels dos que no porte la mascareta.