Valencia blinda sus playas por San Juan: horario de cierre, restricciones y precio de las multas
Centenares de jóvenes reunidos en una Noche de San Juan. / LEO (FLICKR)

Aquest divendres, 24 de juny, els valencians tindran el primer festiu de l’estiu gràcies a la nit de Sant Joan. Enguany la festivitat torna a ser de caràcter autonòmic pel que València i Castelló se sumaran a Alacant en la celebració. Els valencians podran desfrutar de fins a tres dies consecutius de festa, una fita que no es donava des de 2019.

El dubte dels ciutadans és si caldrà retornar les hores no treballades a les empreses igual que va succeir en 2021. El calendari laboral de 2022 aprovat per la Generalitat Valenciana resol la incògnita. Sant Joan serà festiu retribuït i no recuperable en tota la Comunitat Valenciana.

Per què Sant Joan és festa no recuperable?

Aquesta decisió és nova, ja que en 2021 la data es considerava festivitat autonòmica però de caràcter recuperable. L’autonomia ja tenia coberts els 14 festius anuals permesos pel calendari laboral. Per això, usar aqueixa nova fórmula va ser l’única via de la Generalitat Valenciana per a situar-la com a dia de descans.

Per a enguany, el Consell ja no ha optat per aquesta fórmula. La Comunitat Valenciana tenia opció de convertir en festivitat el dilluns 26 de desembre com a segon dia de Nadal, una data que serà festiva en gran part d’Espanya per a compensar el diumenge 25 de desembre. No obstant això, la Generalitat Valenciana ha optat per donar festa el 24 de juny i mantenir la normalitat per Nadal.

ORIGEN DEL DIA FESTIU DE SANT JOAN

Cal recordar que va ser en 2016 quan el Consell va convertir el dia de Sant Joan en festivitat autonòmica. Fins llavors només era una data festiva a Alacant per ser el dia gran de les Fogueres, l’equivalent al 19 de mall faller.

No obstant això, els alacantins portaven anys demanant que la festa de Sant Joan seguira el deixant de San José i adquirira el rang de festivitat autonòmica. L’any 2017 va ser la primera vegada que l’autonomia va començar a aplicar aquest festiu.