La llei d’horaris comercials en escac pel Govern central

L'Executiu crea una Comissió per a rebaixar la normativa en considerar inconstitucional la retallada d'obertures en diumenge i festius.

gobierno

La polèmica per l’obertura de comerços en festius continua sent debat polític, jurídic i comercial. Dos mesos després d’instaurar una llei que limitara als comerços en l’obertura de diumenges i festius, l’executiu del president del Govern, Mariano Rajoy, ha convocat una Comissió Bilateral, un acte de conciliació entre l’Estat i l’autonomia per a abordar els articles de “la Llei 21/2017” que inclouen variacions sobre l’obertura en festius.

La normativa impulsada pel director general del Comerç, Natxo Costa, estableix que els dies 1 i 6 de gener, 1 de maig, 9 d’octubre i 25 i 26 de desembre no compten amb obertura. No obstant açò, el Govern qüestiona el tancament en zones de gran afluència turística i considera inconstitucional alguns aspectes d’aquesta normativa.

La llei que ara qüestiona el Govern d’Espanya no va ser iniciativa pròpia del Govern valencià amb el PSPV i Compromís al capdavant. El seu contingut va ser pactat pel gruix del sector, en concret pel gran comerç Anged (que vetla pels interessos de signatures com Carrefour, El Corte Inglés o Media Markt), per les de xicotets comerciants Cecoval i Covaco i per la de supermercats Asucova (representant de Mercadona, Consum i Masymas), entre altres associacions.

Segons sostenen fonts governamentals “la Llei estableix que dins del període determinat habilitat per a obrir no es poden posar limitacions”. Pel que la Llei 21/2017 entraria en disputa amb la llei estatal de 2004, en la qual comerços de gran afluència turística tindrien plena llibertat d’horaris.

Els canvis que imposa el Govern

L’article 17.4 de la normativa autonòmica detalla que “no es podran habilitar els diumenges i festius següents: 1 de gener, 6 de gener, 1 de maig, 9 d’octubre i 25 de desembre, o bé el 26 de desembre, quan este siga declarat festiu per trasllat de la festa de Nadal”.

Segons fonts governamentals el Govern no qüestiona la regulació d’horaris comercials però sí exigeix que s’imposen determinats tancaments. Davant lleis que determinen la plena llibertat de zones de gran afluència turística el Govern afirma que aquest article va contra la llei estatal d’horaris comercials de 2004 i que determina que per a fixar els festius d’obertura s’haurà de «atendre de forma prioritària a l’atractiu comercial dels dies per als consumidors».