El Ayuntamiento de Valencia prohíbe tirar petardos este año
Un niño vestido con blusón enciende unos petados. / Andrea Gasparini (Flickr)

Bombetes, masclets, luminós, camelies… Tot tipus de petards i artefactes pirotècnics tornen a omplir els carrers d’aqueix so tan particular de les Falles i d’una olor a pólvora que ajudarà a concebre aquesta festa tal com era abans de la pandèmia.

Van sonar tímids en les Falles de setembre, potser perquè la calor i el mes de l’any no acompanyaven. Però aquestes festes els petards tornen a sonar a poc a poc als carrers de la ciutat. Des de l’1 de març ja està permès tirar petards a València segons el bàndol faller de l’Ajuntament.

Encara que els qui vulguen encendre la metxa hauran de fer-ho en un horari concret. Entre les 7.30h i les 22.00h de l’1 al 10 de març i de 7:30h a 2:00h entre els següents nou dies i fins a la fi de les Falles. A partir del dia 20 tornarà a estar prohibit el tret de petards per la capital del Túria.

ZONES PROHIBIDES I PETARDS PERMESOS

A més, existeixen localitzacions concretes en les quals no es poden llançar artefactes pirotècnics de cap mena. És el cas del Jardí del Túria per les seues zones verdes; o els espais de joc infantils per a evitar accidents als més xicotets. Així mateix, els petards han de tirar-se sempre en l’exterior.

Respecte a quins petards es poden tirar, els ciutadans particulars tenen permís per a disparar els de categoria F1 (artificis de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant); F2 per a majors de 12 anys (de baixa perillositat i baix nivell de soroll destinats a ser utilitzats a l’aire lliure en zones delimitades); i F3 per als majors de 16 anys (de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l’aire lliure en zones de gran superfície i el nivell de la qual de soroll no siga perjudicial per a la salut).

Aquesta regulació es fa necessària per a evitar molèsties, sobretot durant la jornada laboral. No respectar aquestes normes podria portar a sancions i multes per part de la Policia Local de València.