Una mujer da a luz en su casa con la ayuda de su marido y una vecina
Hospital La Fe de València. / GVA

La Comunitat Valenciana detecta un cas d’hepatitis aguda d’origen desconegut en xiquets. Segons ha revelat l’últim informe del Ministeri de Sanitat, des de l’1 de gener al 31 d’agost s’han comptabilitzat 48 contagis a Espanya, tots ells sense vincle epidemiològic.

Del quasi mig centenar de contagis, 16 corresponen a Madrid; 9 a Catalunya; 5 a Galícia; 4 a Balears; 3 a Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia; 2 a Castella i Lleó i 1 en la Comunitat Valenciana, Aragó i Canàries.

D’acord amb l’Atles de les Àrees Urbanes de l’Espanya del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), 38 dels casos (82,6%) residien en municipis classificats com a grans àrees urbanes; mentre que sis (13%) residien en xicotetes àrees urbanes i dos casos en municipis no urbans.

Respecte a les edats, cinc casos han sigut en menors d’un any. D’aquests, tres van començar amb símptomes entre el 25 i 29 de juny: dos nounats de tres i dies de vida que van requerir ingrés en UCI i un altre nounat de 48 dies. A més, un dels xicotets va donar positiu en adenovirus i un altre en coronavirus.

Quant al sexe, l’hepatitis d’origen desconegut ha afectat principalment xiquetes de 0 a 5 anys. En concret s’han detectat 30 casos en xiquetes (62,5%) enfront de 18 xiquets contagiats (37,5%).

L’informe assenyala que a diferència de l’observat al Regne Unit, on van començar a detectar-se els primers casosa Espanya ara com ara no s’ha trobat una causa comuna entre els contagiats. A més, assenyalen que tampoc s’ha observat un augment per damunt de l’esperat. No obstant això, Sanitat continuarà amb la vigilància i investigació de la malaltia.

PRINCIPALS SÍMPTOMES DE L’HEPATITIS AGUDA

Segons l’informe, l’inici dels símptomes del primer cas a Espanya va ser el passat 2 de gener mentre l’últim cas es va notificar el 12 d’agost. El principal quadre sintomatológico es compon de malestar (28 casos); vòmits (28 casos); febre (25 casos) i dolor abdominal (22 casos). A més, també s’ha notificat icterícia (21 casos); diarrea (13 casos) i símptomes respiratoris (12 casos).

Quant a altres problemes patits en els menors, hi ha hagut dos casos que han precisat d’un trasplantament de fetge aquest estiu. Dels tres xiquets, dos homes d’1 i 6 anys van morir un dia després de l’operació.