La gota freda deixava les seues pitjors conseqüències a la comarca de la Vall d’Albaida provocant el desbordament del riu Clariano. L’Ajuntament d’Ontinyent sol·licitarà la declaració de zona catastròfica per l’històric episodi de pluges registrat aquest dijous que, fins ara, ha deixat més de 400 litres d’aigua per metre quadrat.

La crescuda del riu obligava també a evacuar a unes 40 persones afectades per la inundació, segons el servei d’Emergències de la Generalitat. Han sigut allotjades en l’alberg municipal, on es quedaran fins que passe el temporal i es valore la situació dels seus habitatges.

Poc després, aigües avall d’Ontinyent, es desbordava la Rambla del Bosquet al seu pas per Moixent. Diversos vehicles, afortunadament sense ocupants, eren arrossegats per l’aigua. Prop d’allí també, a Aielo de Malferit, l’aigua arrossegava el Pont Vell, un pont del segle XVI, quedava totalment destruït.

Desbordament del riu Clariano a Ontinyent.

La Generalitat va establir ahir l’emergència de situació zero per risc d’inundacions a la comarca de la Vall d’Albaida i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha constituït el Comitè Permanent de la Comissió de Desembalse per a gestionar les mesures necessàries davant les fortes precipitacions en la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.

Aquestes pluges torrencials han deixat a més carrers inundats en altres municipis de la comarca de la Vega Baixa, com Albatera o Redovà, municipi aquest últim on s’han observat fins al moment 141,8 l/m2.

Un xicotet tornado va provocar ahir danys materials en la població alacantina de Dénia, sobretot en el poliesportiu municipal, encara que sense ferits.

clases
Estat en el qual ha quedat un edifici d’apartaments de Dénia després del pas d’un tornado. EFE/Juan Carlos Cárdenas

Quant a les comunicacions, un tren de la línia Xàtiva-Alcoi va quedar interromput a les 6.10 hores a Ontinyent per acumulació d’aigua en la via, i altres tres trens van resultar afectats pel tall de la circulació entre les estacions de l’Alzina i La Font de la Figuera.

En el tram entre les estacions de l’Alzina i La Font de la Figuera no hi havia circulació ferroviària des de les nou del matí a causa de l’acumulació d’aigua en la via, segons Adif, i Renfe van establir un pla alternatiu per carretera per a traslladar als viatgers a la seua destinació.

Entre Almansa i L’Encina, en la línia d’ample convencional València-Albacete/Alacant, es va interrompre la circulació, la qual cosa va afectar dos trens de llarga distància que uneixen Alacant amb Barcelona.