El Gobierno cambia el criterio para contabilizar a las víctimas del coronavirus
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros del 14 de abril.

La nova normalitat continua afermant-se en unes jornades on els rebrots no deixen de créixer. El coronavirus continua als carrers i segueix actiu entre la població. Això posa en perill a Espanya davant la possibilitat de viure una segona ona de la pandèmia pròximament.

Per a evitar un altre tancament del país i en conseqüència una nova patacada econòmica, el Govern ja treballa per a controlar aquests focus de COVID-19. Segons ha avançat aquesta setmana el ministre de Sanitat, Salvador Illael Pla de Preparació i Resposta enfront del coronavirus podria aprovar-se “en les pròximes setmanes”.

Aquest pla estratègic proposa una sèrie d’indicadors per a avaluar la transmissió del virus i les capacitats d’assistència sanitària. En funció dels indicadors s’assignaria un nivell de risc per a mesurar l’índex de perillositat de la pandèmia. Aquests anirien des de un risc baix, fins un mitjà o alt i s’establiria per unitat territorial. A més, el pla també inclourà una reserva de material sanitari i medicaments.

Segons ha indicat el mateix ministre, l’objectiu és poder afrontar una nova onada “en les millors condicions possibles” ja que el virus “segueix ací i pot tornar a colpejar-nos”.

UNA DOTZENA DE REBROTS SACSEGEN ESPANYA

Mentre a València es continua molt pendent del brot de coronavirus en una empresa càrnia de Rafelbunyol amb 7 empleats contagiats, la resta del país segueix esguitat d’una desena de rebrots i és que només quatre autonomies estan sense focus de pandèmia.

L’últim notificat ha sigut a Màlaga. Allí 9 persones han donat positiu en el Centre d’Acolliment d’Emergència i Derivació de Creu Roja. A més, a Andalusia hi ha focus en altres tres localitats: Algesires, Cadis i Granada.

Aragó és una altra de les autonomies més perjudicades pels rebrots. A Osca tres comarques van haver de retrocedir fa uns dies fins a la Fase 2 després de detectar-se un rebrot que ha afectat unes 50 persones, moltíssimes d’elles asintomáticas. A Saragossa ha succeït una cosa similar i la comarca del Sota Aragó-Casp va tornar a Fase 2 el dimarts després de notificar-se més d’una desena de contagis.

Al marge d’aquests casos, el coronavirus segueix actiu amb brots en altres 9 províncies. Aquestes són Valladolid, Navarra, Lleida, Girona, Las Palmas, Coruña, Lugo, Múrcia i Biscaia.