La hostelería valenciana alerta de una subida de precios en Navidad

El Ministeri de Treball es reuneix aquest dilluns amb la patronal i els sindicats majoritaris per a acordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). Actualment, està establit en 965 euros mensuals en catorze pagues, és a dir, 13.510€ anuals.

L’increment d’aquesta quantitat podria girar entorn dels 24 i els 40 euros al mes. Així es passaria a guanyar fins als 13.832-14.070 euros anuals. L’aprovació d’aquesta pujada salarial afectaria un total de 1,9 milions de treballadors i treballadores.

D’aquesta forma, el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, acordarà aquesta mesura amb les patronals de la Confederació Espanyola d’Organitzacions (CEOE) i Cepyme. De la mateixa manera, també ho farà amb els sindicats d’Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO).

La vicepresident segona i ministra de Treball, Yolanda Diaz, va explicar recentment els motius d’aquest increment salarial. La política justifica aquesta mesura sobre la base de les recomanacions del comitè d’experts en l’informe d’aquest 2022 amb tres possibles escenaris.

ELS POSSIBLES SALARIS MÍNIMS DE 2022

En aquests tres contextos, l’increment del SMI podria arribar als 989 euros mensuals (24 euros més); 996 euros (31 euros més); o 1.005 euros (40 euros més). De fet, al setembre de 2021 ja es va acordar una pujada del salari mínim interprofessional de 15 euros al mes. Així, la xifra actual, de 965 euros mensuals, s’acollia dins de les recomanacions dels experts i expertes.

Els sindicats majoritaris han recordat al Govern el compromís de continuar elevant l’SMI des de l’1 de gener. A més, també han rememorat l’acord d’aconseguir el 60% del salari mitjà en 2023, dins de les recomanacions socials europees. Així, tant CCOO com UGT consideren oportú establir aquest salari mínim en 1.000 en aquest 2022.

En el cas de les patronals de CEOE i Cepyme, aquestes ja es van oposar a la pujada aplicada en 2021. Aquestes consideren que encara no és moment per a realitzar aquesta pujada del salari. Així, creuen que les empreses han de continuar recuperant-se després de la crisi generada per la pandèmia.