Fernando Simón

Les alertes sanitàries podrien estar a punt d’esclatar de nou i amb elles la volta a l’estat d’alarma. El Ministeri de Sanitat va notificar ahir 125 casos i només sume un mort, no obstant això hi ha un total de 12 rebrots actius que preocupen el Govern central i podrien posar en perill la nova normalitat.

La vicepresidenta primera de l’Executiu, Carmen Calvo, ja ha avisat que podria tornar-se a l’estat d’alarma de seguir així. A més, ha alertat que no descarten un nou confinament des de Moncloa. L’objectiu del Govern és evitar una segona onada de la pandèmia.

“Tant de bo no ho hàgem de fer, però serem contundents per a protegir la salut. Arribat el moment, el Govern tornarà a donar senyals de responsabilitat”, ha declarat en una entrevista a Antena 3.

Aquest estat d’alarma no hauria d’aplicar-se a la totalitat d’Espanya. Aquest podria donar-se només en aquelles províncies més perjudicades pels rebrots encara que repercutiria en la mobilitat del país.

DOTZE REBROTS PER CORONAVIRUS

Fuerteventura, Galícia, Guipúscoa, Osca, Múrcia i Navarra són els punts rojos de la pandèmia que hi havia fins avui. A aquests s’ha sumat la província de Lleida. Les autoritats sanitàries han detectat un focus de coronavirus en una residència d’ancians de Castrillón. En total són 18 nous positius: 5 treballadors i 13 residents, dels quals 4 han requerit hospitalització.

La notícia no sorprèn i és que ahir el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries que dirigeix Fernando Simón ja va alertar d’aquesta possibilitat. Es tracta de una localitat molt pròxima a Osca on tres comarques han retrocedit a la Fase 2 de la desescalada per rebrots. Segons els càlculs, podrien ser uns 50 contagiats, la majoria joves que van participar en un botelló.