Glòria Tello: “Cultura als Barris llega a lugares donde antes no pasaba nunca nada”

La regidora de Recursos Culturals, ha desgranat per a 7 Televalencia, les sorpreses d'esta inciativa que se celebra en 24 barris de la capital del Túria del 8 de setembre al 4 de novembre

Culrura als barris
La concejala de Recursos Culturales, Glòria Tello, durante la entrevista.

Cultura als Barris torna a València amb una tercera edició carregada de novetats. La regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha desgranat per a 7 Televalencia, les sorpreses d’aquesta inciativa que se celebra en 24 barris de la capital del Túria des del 8 de setembre al 4 de novembre i el calendari del qual està compost de 192 activitats diferents.

Una de les activitats de Cultura als Barris de l’any passat.

Què podem veure en aquesta tercera edició de Cultura al Barris?

Aquesta edició ve amb moltes novetats. Començarem fa dos anys instaurant aquesta iniciativa en vuit barris, l’any passat en deu i com hem vist que funcionava molt bé, enguany estem presents en 24 barris de la ciutat. Fins al 4 de novembre els valencians tindran una infinitat d’activitats com un taller infantil de Falles, un taller d’arquitectura, cant d’albaes o l’òpera Bastà i Bastiana, que és la joia de la corona.

Glòria Tello va acudir a 7Televalencia per a parlar de Cultura als Barris.

Eixa òpera es representarà en sis llocs diferents i a més és apta per a tots els públics?

Sí, és una representació d’una hora, una història molt divertida i és perfecta per a aquells que no són assidus a l’òpera però que tenen curiositat. Arribem a les places amb un escenari portàtil que transportem en un tràiler, posem les cadires i tot està preparat perquè el públic gaudi.

Cultura als barris és una forma d’acostar la Cultura a la ciutadania i deixe de ser per a uns pocs privilegiats?

Ens esforcem molt perquè tothom tinga accés a la Cultura. De fet la programació no està feta de casualitat. Les dues persones que s’encarreguen de la programació han fet un estudi previ de cada barri per a saber què tipus d’espectacles o activitats necessiten. Si hi ha un barri amb molta població infantil, els tallers han de ser per a xiquets o si en una altra zona hi ha molta població major. Els espectacles han d’estar concorde a les necessitats.

Una de les activitats musicals de Cultura als Barris.

Tinc entés que conteu també amb els professionals de la Cultura per a realitzar les 192 activitats programades.

Si. Cultura als Barris té un pressupost de 300.000 euros aproximadament i totes les activitats són gratuïtes. Açò no vol dir que els professionals que col·laboren amb nosaltres no cobren, pel que estem contents perquè i és una manera de crear llocs de treball i d’impulsar l’economia, que també és un vessant molt important.

I s’ha intentat arribar a tot el món multiplicant la presència de Cultura als Barris en 24 barris.

València era una ciutat on hi havia molta manca d’activitats culturals i vam voler solucionar açò. A més l’esforç ho hem fet, sobretot, en zones perifèriques on quasi mai he nafrat gens o on quasi mai passa gens. Per açò vam creure necessari intensificar en aquestes zones de la ciutat la presència de Cultura al Barris, per a crear l’hàbit de consumir cultura gratuïta entre els ciutadans.