La gigafactoría de Volkswagen prepara su desembarco en Sagunt
Maqueta de la gigafactoría de Grupo Volkswagen en parc Sagunt II / Imagen Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la immediata licitació de les obres d’urbanització de Parc Sagunt II, per més de 200 milions d’euros, i de la carretera que connectarà el parc empresarial amb l’autovia d’accés al port de Sagunt, per 61 milions d’euros.

Així ho ha manifestat després de visitar la planta pilot de PowerCo en Salzgitter. Allí ha mantingut diverses reunions amb els directius de la filial de Volkswagen, dedicada a la fabricació de cel·les de bateries per a vehicles elèctrics. Entre les qüestions abordades s’han tractat els passos a seguir en la posada en marxa de la gigafactoría.

Puig ha explicat que les dos actuacions seran adjudicades a mitjan maig. La urbanització de Parc Sagunt II tindrà un termini d’execució de 24 mesos. No obstant això, s’anirà posant en servei a mesura que es vaja duent a terme. L’objectiu és facilitar a PowerCo la construcció de la gigafactoría.

Ximo Puig amb els responsables de la planta pilot de PowerCo en Salzgitte.

Quant a la connexió entre la CV-309 i la V-23 que permetrà enllaçar Parc Sagunt I i II amb l’autovia, s’ha avançat que comptarà amb una inversió de 61 milions d’euros. Segons ha apuntat, la previsió és que la construcció finalitze al juny de 2024.

CAMPUS BATTERY: 400 ALUMNES I TRES ÀREES D’ESTUDI

El cap del Consell també ha anunciat que la Generalitat ha iniciat el procés de compra d’una nova parcel·la. En ella construiran el centre de Formació Professional denominat Campus Battery. L’espai abasta 16.000 metres quadrats i s’ha adquirit per un cost de 2,3 milions d’euros.

El centre tindrà capacitat per a 400 alumnes. L’oferta formativa que s’impartirà inclourà cicles d’electricitat i electrònica; instal·lació i manteniment; i química. Amb això es pretén atendre la demanda de professionals especialitzats que genere la planta de bateries de Power Co.

D’altra banda, Puig ha assenyalat que el Consell destinarà l’ajuda directa de 90 milions d’euros rebuda del Govern d’Espanya a donar suport a les inversions de Volkswagen en la construcció de la gigafactoría.

CREACIÓ DE 15.000 OCUPACIONS 

Durant la visita, el president ha assegurat la gigafactoría “és una prioritat” per al Consell i per a tota la societat valenciana. Ha assenyalat que la visita a la planta de Salzgitter constitueix “un nou pas cap a aqueix futur immediat amb ocupació de qualitat, avantguarda tecnològica, reindustrialització intel·ligent, i lideratge sostenible“.

Ximo Puig en la visita a la planta de Salzgitter, Alemanya.

En concret, ha subratllat que la gigafactoría de bateries generarà 15.000 ocupacions directes i indirectes. Això, en paraules de Puig, suposarà una “revolució laboral” per a la Comunitat Valenciana. “Ajudarà a moltes famílies i sobretot a molts joves a tenir un futur pròsper”, ha explicat el president. A més, aquest ha recordat que PowerCo ja ha obert la seua seu a València per a començar les contractacions.

D’altra banda, Puig ha mostrat el seu convenciment que l’aposta de Volkswagen per Sagunt “és un gran projecte per a Espanya”. També ha reiterat que reforçarà a la Comunitat com a “pol de mobilitat sostenible del sud d’Europa”.

De la mateixa manera, ha incidit en què aquest projecte oferirà oportunitats no sols a Sagunt sinó a la resta de la Comunitat Valenciana i al teixit empresarial més enllà del sector de l’automòbil.

OPERACIÓ HISTÒRICA EN TEMPS RÈCORD

El cap del Consell ha destacat que la Generalitat ha accelerat l’arribada de Volkswagen per a desenvolupar “una operació històrica en un temps rècord”.

Ha recordat que, entre altres actuacions, al juliol es va dur a terme l’expropiació dels terrenys de Parc Sagunt; a l’agost van ser adjudicats els projectes d’urbanització i reparcel·lació, i l’estudi de la plataforma intermodal; el 21 d’octubre es va aprovar el PERTE de manera definitiva; el 2 de desembre va ser aprovat el Pla Especial de Parc Sagunt II, i el passat 9 de gener es va formalitzar la compra de la parcel·la on se situarà la gigafactoría.

A més, ha indicat que el passat 12 de gener van donar principi les obres de transformació agronòmica per a complir els requisits de la parcel·la de PowerCo, adjudicades a Grup Bertolín per 6,9 milions d’euros i amb un termini d’execució de 3 mesos.

Finalment, s’ha referit a les gestions administratives dutes a terme per a accelerar la instal·lació de la gigafactoría. Ha explicat que s’han constituït 22 grups de treball bilaterals per a preparar l’inici de la gigafactoría.

Aquests grups aborden la gestió de tràmits com ara autoritzacions ambientals, ajudes regionals, subministrament hídric o elèctric, infraestructures o els recursos necessaris per a les famílies que treballen i visquen en la Comunitat Valenciana.