La Comunitat Valenciana mantendrá su cierre ante el auge de la pandemia
Agentes de la Policía Local de Valencia durante el toque de queda. / FOTO: Policía Local

En la mitjanit del dissabte al diumenge, Espanya acomiadarà estat d’alarma. Serà a les 24 hores quan decaiga el decret, un moment en el qual cada autonomia assumirà la responsabilitat total de la gestió de la pandèmia.

En la Comunitat Valenciana s’està ultimant la normativa que entrarà en vigor per a llavors. Un dels objectius de la Generalitat és retardar el toc de queda. Segons el Consell, l’objectiu seria fixar-lo a les 00.00 hores. Ara el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha donat llum verda a la Generalitat per a aplicar-ho fins al 24 de maig.

Retardar l’horari del toc de queda suposaria augmentar en dues hores la mobilitat dels ciutadans. A més, això podria permetre a bars i restaurants una major obertura que ampliaria el servei nocturn de sopars.

L’hostaleria ja havia sol·licitat aquest retard. No obstant això, ampliar el toc de queda dues hores no significaria que el sector tancara al mateix temps. Segons es remena des de la Generalitat, l’opció amb més possibilitats és allargar la seua obertura fins a les 23.00 o 23.30 hores. D’aquesta manera, els valencians disposarien d’un major marge per a tornar a les seues llars, alguna cosa que ara resulta impossible perquè el tancament de l’hostaleria coincideix amb l’arrencada del toc de queda a les 22.00 hores.

No obstant això, l’última paraula la tindrà el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. El TSJCV haurà de donar el vistiplau a la legalitat d’aquesta mesura que se sustenta en l’estat d’alarma.

CANVIS EN LA MOBILITAT I EN LES REUNIONS SOCIALS

El que sí que decaurà definitivament és el tancament perimetral. A partir del 9 de maig es restablirà la mobilitat a Espanya encara que no es descarta que puguen produir-se tancaments perimetrals de municipis aïllats si es disparen els contagis.

A més, tal com informa Les Províncies, podria aprovar-se una ampliació de les reunions socials. De les 6 persones actuals es pujaria a 10. Aquest número podria ser fins i tot major per a facilitar les relacions de famílies nombroses encara que no es deixaria superar el màxim de dues unitats de convivència.

S’espera que siga aquest dissabte quan es convoque la Comissió Interdepartamental de la Generalitat. Segons va avançar la vicepresidenta del ConsellMónica Oltra, aquesta seriosa la data triada per a comunicar les noves mesures restrictives.