Generalitat

La Generalitat vol que els valencians coneguen la seua historia. Per això, amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha llançat la proposta “9 palaus per al 9 d’Octubre”, que busca obrir el nostre patrimoni històric als carrers de la capital, per tal de reivindicar el nostre riquísim heritatge arquitectònic. L’iniciativa consisteix en oferir entrada gratuita a tots els valencians a un total de nou palaus de la nostra ciutat durant el 9 d’octubre.

Palau de la Generalitat

La construcció del palau de la Generalitat es remunta a 1421 com a seu de la Generalitat Valenciana o Diputació del General, organisme encarregat de representar al regne davant les Corts. Va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional en 1931. Al seu interior destaquen el pati, amb una escala gòtica valenciana en un dels costats, les portes tardogótiques d’arcs mixtilínis, i sobretot, la Sala Nova del torreó.

Palau de l’Almirall

Amb un imponent estil gòtic, aquest edifici data del segle XV. Tot i que va ser modificat al segle XVIII i rehabilitat completament al segle XX, aquest palau conserva moltes de les seues característiques originals, com el pati central o l’escala d’accés a la primera planta. Es diu que el mateix Jaume I va entregar el solar sobre el que es va levantar la casa a l’Almirall d’Aragó de l’epoca, que és qui dona nom a la construcció.

Pati interior del Palau del Almirante.

Palau dels Borja

En l’actualitat seu de les Corts Valencianes, el Palau dels Borja, també d’estil gòtic, va ser construit per la família Borja entre finals del segle XV i principis del segle XVI. Amb motiu del trasllat de la capital de la República a València, el Palau allotjà la seu de la Presidència del Govern i del Ministeri de Guerra durant la Guerra Civil. Com a curiositat resultant, al seu soterrani encara podem trobar un refugi antiaeri.

Palau de la Batllia

Conegut també amb el nom de Palau dels Jáudenes, actualment és la seu de la Diputació Privincial. El rei Carles I va manar la seua construcció vora l’any 1554, tot i que l’edifici que veiem ara és el resultat d’una rehabilitació quasi integral al segle XIX, ja que la seua estructura va ser derruida en la seua práctica totalitat a l’any 1884. Amb estil gòtic-renacentista, el Palau va ser nomenat Monument Artístic Nacional l’any 1962.

Palau del Marqués de Scala

Situat a la plaça de Manises, al costat del Palau de la Batllia i enfront del Palau de la Generalitat,L’actual Palau respon a la unió de dues edificacions de distinta època i amb accesos o entrades independents. La més antiga d’aquestes correspon al segle XVI, amb elements gòtics i renacentistes que es fusionarien en el segle XVIII amb la casa colindant a la dreta, que va ser construida en estil barroc.

Palau del Marqués de Malferit

Pròxima al carrer Caballeros, aquesta construcció gòtica del segle XV fou residencia del Marqués de Malferit, sent un dels edificis de l’època millor conservats. Va ser amplament rehabilitat tant al seu interior com al seu exterior durant el segle XVIII. També és conegut com el Palau dels Comtes de Brizuela.

Interior del Palau de los Català de Valeriola.

Palau dels Català de Valeriola

El Palacio de los Catalá de Valeriola fou declarat en 1972 Monument Històric Artístic i Bé d’Interés Cultural en 2007 per la Generalitat Valenciana. El monument ha sigut objecte de diferents intervencions al llarg dels segles fins a arribar a 2006, any de l’última rehabilitació integral. Posteriorment, va ser adquirit per la Generalitat i se li va donar l’ús administratiu que manté en l’actualitat. El Palau dels Català de Valeriola  s’organitza entorn d’un pati central, d’on arranca una monumental escala en angle que condueix a les dependències de la planta noble.Del període gòtic romanen l’escala, els arcs i el dintel d’un dels finestrals geminats.

Palau dels Mercaders

El dels Mercaders és un gran palau gòtic que va albergar, des de finals del segle XIV i fins al primer terç del segle XIX, als marquesos de Mercader i que, durant els segles XVI i XVII, ocupava tot el front situat entre els actuals carrers Landerer i Salinas. Utilitzat durant molts anys com a centre educatiu i cultural, en l’actualitat està sent rehabilitat per a seu de la Unió de Cooperatives Agrícoles de València.

Palau d’en Bou

Amb una tipologia pròpia dels palaus de fortalesa gòtica, aquest edifici de planta quadrada arreplega les influències incipients del renaixement. Segueix les pautes dels palaus gòtics valencians, consistent en un gran pati descobert i una escala de pedra que ascendeix fins al pis principal o planta noble. La recent intervenció, duta a terme en 1990, permet el reconeixement dels valors patrimonials d’aquest immoble actual seu de l’Institut Valencià de l’Habitatge.