METROVALENCIA
Recorrido y paradas de la línea 10 de Metrovalencia

Després d’anys d’espera i retards en el projecte, en uns mesos la Línia 10 de Metrovalencia tirarà a rodar. Una nova connexió que permetrà unir el centre de la ciutat amb el barri de Natzaret, passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Amb un recorregut de 5,3 quilòmetres, la línia compta amb 8 estacions i parades: 3 subterrànies i 5 en superfície. Alacant, Russafa, Amado Granell/Montolivet, Quatre Carreres, Ciutat Arts i Ciencies/Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret són els noms de cadascuna d’elles.

A més, estarà connectada amb la resta de les línies de metro a través de dues passarel·les per als vianants. La primera comunicarà les parades d’Alacant i Xátiva amb un túnel de 260 metres de llarg per a unir tots dos vestíbuls amb tapissos rodants. La segona connectarà les parades Alacant i Bailén. Per a això s’aprofitarà la passarel·la per als vianants que creua el túnel de Germanías i que actualment està en desús.

La finalització de la Línia 10 suposa una inversió d’aproximadament 50 milions d’euros. A aquests caldria sumar-li els al voltant de 30 milions d’euros que es gastaran en les connexions per als vianants i els més de 200 milions d’euros que s’havien gastat abans de la paralització de l’obres en 2011.

En aquests moments, quasi ningú discuteix els terminis. Primavera de 2022 és una data realista vist l’avanç de les obres. La rematada de les instal·lacions subterrànies, els treballs d’adequació dels trams en superfície i l’electrificació de la línies són ara les principals tasques. Juntament amb elles, s’avança en la senyalització, la seguretat i la rematada de les estacions.

AMPLIACIÓ DE LA LÍNIA 10

Línea 10 ampliación y 11 metrovalencia
Diseño del trazado de ampliación de las líneas 10 y 11 de Metrovalencia.
No obstant això, la Línia 10 de Metrovalencia no estarà acabada quan entre en funcionament. En aqueix moment començaran les obres d’ampliació d’aquesta. Això suposarà la connexió amb tota la façana marítima. Així, continuarà el seu trajecte des de Natzaret fins al Grau-Canyamelar pel port i la marina.

LÍNIES 11 I 12, ELS PRÒXIMS PROJECTES DE METROVALENCIA

plano línea 12 metrovalencia
Diseño de la línea 12 de Metrovalencia
Aprofitant el desenvolupament de la Línia 10, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), va presentar fa uns mesos les pròximes dues apostes de futur: les línies 11 i 12. La primera connectarà la ciutat de les Arts i les Ciències amb la Marina Real passant per l’avinguda de França i la de Menorca. La seua construcció s’espera siga simultània a l’ampliació de la Línia 10. Per part seua, la Línia 12, comunicarà l’estació d’Alacant i amb l’Hospital de la Fe. Aquesta es troba encara en estudi i es preveu que entre en funcionament en 2025.