coches
El nuevo coche de la Policía Nacional.

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de Seguretat Social, han destapat un frau 6.357.510,68 euros realitzats mitjançant el cobrament indegut de pensions de persones mortes durant l’any passat 2019.

Els agents han arrestat a onze de les 36 persones que han sigut identificades com a presumptes responsables d’un total de 55 delictes contra la Seguretat Social, estafa, falsedat documental i apropiació indeguda.

Les actuacions s’han dut a terme al llarg de 2019 en 21 províncies, concretament a Àlaba, Alacant, Almeria, Astúries, Barcelona, Càceres, Cantàbria, Còrdova, Girona, Huelva, La Corunya, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Orense, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, València i Saragossa.

Aquesta operació ha suposat un repte organitzatiu per als investigadors

Les investigacions van començar en rebre’s diverses denúncies de fets similars en diferents punts del país.

La majoria dels implicats en el benefici d’aquestes quanties abonades de manera il·lícita eren persones pròximes als morts com a germans, fills, nets i nebots, però també marits, esposes, gendres i ex parelles.

No tots els responsables identificats han pogut posar-se a la disposició de l’autoritat judicial, ja que alguns han mort, estan malalts greus o es troben en avançat estat d’edat. Uns altres es troben residint a Alemanya, Xile, l’Equador, els Estats Units, França, Suïssa i Veneçuela.

S’han analitzat 12.586 abonaments indeguts, 75 comptes bancaris, 23 casos amb més de 100.000 euros defraudats, 40 pensions que superaven els deu anys d’ingressos il·lícits, 22 defuncions ocorregudes abans de l’any 2000 i 11 morts de pensionistes espanyols ocorreguts a l’estranger.

Gràcies als mecanismes establits legalment, fins al moment s’han pogut recuperar 3.893.787,08 euros del total defraudat.

Una pensionista va continuar “signant” quatre anys després de la seua mort

Entre els casos més rellevants destaca el d’una dona que, amb la finalitat d’aconseguir accés al compte bancari de la seua mare morta quatre anys abans, no va dubtar a acostar-se al banc amb una “actriu” que va suplantar la identitat de la seua progenitora, morta.

La implicada es va beneficiar de més de 200 disposicions en efectiu, que han suposat un frau a l’Institut Nacional de la Seguretat Social de més de 74.000 euros, abonats durant els més de 20 anys de manera indeguda.

Falsificació de justificants per part d’un empleat de banca

Per a cometre els fets, l’arrestat va falsificar els justificants d’efectiu i les cartilles bancàries de la pensionista morta i, per a això aprofitava els moments en els quals atenia persones d’avançada edat per a indicar al seu company de finestreta que la mateixa era molt major, que no podia estar dempeus en tindre dificultats de moviment i la convidava a esperar asseguda.

Amb aqueix estratagema, el detingut aconseguia que en caixa li entregaren els diners amb la falsa creença que la dona que estava asseguda era la titular del compte.

L‘arrest del treballador es va produir mentre extreia diners en un caixer automàtic de la pròpia entitat a la qual havia robat prèviament.