feria del libro

Des que es va declarar l’estat d’alarma a Espanya, molts projectes i actes s’han cancel·lat per la crisi del coronavirus. Entre ells, la Fira del Llibre de València, que s’anava a celebrar del 30 d’abril al 10 de maig. No obstant això, ja hi ha nova data oficial. La 55a Fira del Llibre se celebrarà del 22 d’octubre a l’1 de novembre d’enguany en Vivers.

L’organització ha indicat que es manté aquesta nova data sempre que la situació d’excepcionalitat haja passat per a tardor. El Patronat de la Fundació Fira del Llibre ha triat aquests dies perquè no se solape amb la campanya del llibre de text. A més, han declarat que treballen amb il·lusió per a “la cita més important, al voltant del llibre, de la nostra comunitat”.

També la Fira del Llibre ha volgut animar al sector de les llibreries en aquestes circumstàncies. Com han declarat, “es necessita la unió tots els agents que formen part de la creació i producció del llibre“. De fet, ja hi ha hagut reunions amb l’administració per a trobar solucions.

Però no solament creuen necessari “l’espenta de les administracions públiques”. Igual que altres autoritats, l’organització de la fira ha demanat responsabilitat ciutadana. “Serà imprescindible la seua implicació per a aconseguir que el món del llibre torne a la situació d’abans del Covid-19”. Així han animat a la ciutadania al fet que participe, més que mai, en la 55a Fira del Llibre de València.

El gran esdeveniment de les lletres

En 2019, la fira va tenir més de mig milió de visites i unes vendes d’1.100.000 €. En ella es van presentar 122 llibres, va haver-hi 700 sessions de signatures i 23 debats, entre altres activitats. A més, els més xicotets també van gaudir de la gran festa del llibre, ja que van acudir 4.300 escolars.

No obstant això, amb el tancament de les llibreries per la quarentena, el sector pot patir pèrdues de el 20-30% dels seus ingressos anuals. És a dir, al voltant de 1.000 milions d’euros, la qual cosa equival a un terç de facturació a Espanya.

Les llibreries es mantenen tancades perquè els llibres no es consideren productes de primera necessitat. Així ho ha establit el Reial decret 463/2020 sobre l’estat d’alarma, que va entrar en vigor el 14 de març.