Fiestas de Moros y Cristianos
Les hosts de la Creu estan capitanejades enguany, per primera vegada en la història de les Festes de Moros i Cristians de Quart de Poblet, per una dona. Teresa Hidalgo Pérez, en representació de l’associació organitzadora dels festejos. Davant, en el bàndol de la Mitja Lluna, té com a Capità Moro a Manuel Berzosa Soriano, de la comparsa Hussun Kaaba, fundada en 1989.

Tots dos es van presentar ahir davant Quart de Poblet en el Pregó 2017, en el qual els van acompanyar el president de l’Associació de Moros i Cristians de Quart de Poblet, Daniel Navarro, i l’alcaldessa, Carmen Martínez.

Enguany hi ha set comparses (quatre mores i tres cristianes), ja que tornen a les festes Els Croats, refundada en 2016.

Són, pel bàndol moro:Hussun Kaaba, Almahà Ben Jové, Faitanar i Alí Ben Bufat. Pel bàndol cristià: Pirates, Els Croats i Guerrers del Cid.

Les set es van reunir entorn del castell, situat en el passeig al costat de la Biblioteca Pública Municipal per a declarar iniciats aquests festejos, en els quals l’Associació de Moros i Cristians de Quart de Poblet, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de diferents entitats ofereix espectaculars boats i posades en escenes que recreen fets històrics, com la batalla del Pla de Quart, recollida en el Cantar de Meu Cid, que deixen bocabadat als qui els contemplen.

El programa continua hui, a les 20 hores, des de la calle Pare Jesús Fernández fins al castell, amb la representació de l’Estafeta, Ambaixada Mora i Batalla. Les tropes musulmanes, després del fracàs de l’Ambaixada, prendran el Castell de la Vila.

Els festers i festeres, encapçalats pels Capitans, visitaran la Residència de Majors L’Empara el dissabte, 9 de setembre, a les 11.00 hores i a les 11.30 hores participaran en una cercavila amb visita a les Capitanies. Ja a la nit, a les 22.30 hores, veïns i visitants gaudiran de l’Entrada Mora i Cristiana, que finalitza en el Castell. És l’acte més significatiu en el qual desfilen tots.

En el matí de l’últim dia de la festa, el 10 de setembre, el protagonisme és d’allò més xicotets, que desfilen a partir de les 12 hores acompanyats per les bandes de música juvenils de Quart. Enguany el recorregut ha canviat i es farà des de l’avinguda sant Onofre fins al castell.

A les 19.30 hores, l’Alardo de Arcabucería i l’Aliança Cristiana, en la qual pirates i cristians uniran les seues forces en defensa dels territoris enfront de l’amenaça musulmana, donarà pas a la representació del Cantar de Mio Cid i, en concret, de la Batalla del Pla de Quart, entre les forces del Cid i l’exèrcit almoràvit. Expliquen les cròniques que Rodrigo Díaz de Vivari, el Cid Campeador, va fingir retirar-se a València després d’una incursió, però mentre els almoràvits ho perseguien va enviar a un altre sector de les seues forces contra el campament enemic, que va ser capturat al costat d’un important botí, compartit per Alfonso VI de Castella, qui arribava en ajuda del Cid.

Novament, les Festes de Moros i Cristians de Quart de Poblet comptaran amb la participació d’una filà de l’Associació Pro Discapacitats de l’Horta (Aprodis) del municipi, en l’Entrada Mora i Cristiana Infantil del diumenge 10. Es tracta d’una magnífica iniciativa de l’Associació de Moros i Cristians, que obri la festa a les persones amb diversitat funcional intel·lectual en la línia del projecte municipal “Quart de Poblet sense Barreres, el poble de tots i totes”, que l’any 2005 va rebre el primer Premi Regna Sofia d’Accessibilitat Universal a Municipis. Un fet que, al costat de l’aposta per la igualtat, va agrair l’alcaldessa.