El ministro de Sanidad declara que
Un ninot fallero con mascarilla. / EFE

Després que ahir Ximo Puig anunciara que s’ajornen les Falles fins que les autoritats sanitàries ho consideren, les comissions falleres es plantegen molts dubtes a cinc dies de la Plantà. Entre elles, on guardar els monuments que s’han començat a desmuntar hui. La Generalitat ha anunciat que habilitaran espais, sobretot Fira València, perquè les comissions i artistes puguen guardar els monuments.

Malgrat aquesta primera mesura després de la suspensió de les Falles en 80 anysla comunitat fallera segueix sense tenir resposta a moltes preguntes. L’ajornament de les festes josefinas no solament afecta a aquells monuments que ja estan quasi muntats als carrers de la ciutat, sinó també a les quals encara no s’han muntat.

Moltes de les falles no tenen on deixar els monuments encara no plantats. Les comissions no tenen espais habilitats, i els artistes poden fer-se càrrec dels monuments perquè en els tallers necessiten espai per a les fogueres d’Alacant.

Sense saber encara quant costarà a nivell econòmic sol el desmuntatge de les falles, els creadors dels monuments són el sector més afectat. De fet, el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers ha dit que la majoria de falles de Secció Especial és possible que no es puguen desmuntar. El mateix passa amb la de l’Ajuntament: “És impossible desmuntar-la perquè tenia moviment i s’ha ancorat al ferro, s’han fet soldadures”. Com ha expressat, “és més fàcil cremar-la i fer una nova que desmuntar-la”.

Molts altres sectors sense respostes

Encara que el sector artístic és el més afectat, altres sectors de la festa també estan a l’espera de saber què passarà en els pròxims dies amb el seu treball. De moment, bandes de música, floristeries, indumentaristas, perruqueries i altres sectors implicats han de tenir paciència i esperar a les indicacions del Ministeri de Sanitat.