mundial de corea

A Corea, en el seu bressol, en el seu lloc d’origen, on va prendre forma com a esport a mitjan segle passat, el taekwondo es disposa a viure els dies més intensos i trepidants de l’any. Arriba l’esdeveniment culminant del curs: el Campionat del Món absolut. Quasi un any després dels Jocs Olímpics de Riu, els millors exponents d’aquest art marcial tornen a citar-se. I, entre el selecte grup de competidors, tres esportistes de la Comunitat Valenciana. Tres ambaixadors del Projecte FER. Blanca Palmer, Daniel Ros i Raúl Martínez ja vetlen armes en el llunyà país asiàtic. Els seus objectius oscil·len entre la immediatesa i el mig termini. D’una banda, aspiren a brillar i a portar-se la glòria en un certamen de tal prestigi i celebritat; per un altre, han de començar a asseure les bases de les seues particulars candidatures olímpiques. Un camí tan sinuós com fascinant.

Per ordre purament cronològic, Blanca Palmer serà la primera a entrar en acció en el Mundial de Corea. Una de les sensacions del Projecte FER durant els últims mesos afronta tot un examen de maduresa. Personal i esportiva. Als seus 18 anys, i amb l’estímul d’haver aprovat fa pocs dies la prova d’accés a la Universitat, l’esportista de Gandia ja no és una competidora anònima. Els èxits acumulats en els últims anys (especialment, la seua impactant medalla de plata en el Campionat d’Europa absolut de Suïssa de 2016) la converteixen en un dels principals reclams en la seua categoria de pes, menys de 49 kg. Enguany ha paladeado l’amargor de caure en el primer combat de l’Europeu sub 21 i la dolçor d’adjudicar-se l’or en la Copa President d’Europa, prestigiosa competició desenvolupada a Grècia. Blanca examina a Corea la seua meteòrica progressió. Començarà a competir el diumenge dia 25. Si aconsegueix les semifinals, lluitarà per la corona mundialista el dilluns 26.

També Daniel Ros (més de 80 kg) pot comparèixer en dues jornades. El taekwondista de Catral disputarà els seus primers combats el dimecres dia 28. Si arriba a les semifinals, tornarà a saltar al tapís l’endemà. L’esportista de Catral, de 23 anys d’edat, encara el seu segon Campionat del Món absolut. En la seua estrena, signat l’any 2015 a Rússia, va obtenir una meritòria cinquena plaça. Va guanyar dos combats i va caure eliminat en l’encreuament de quarts de final. Ros viatja a Corea amb el llistó de l’ambició molt alt. Es considera capacitat per a optar al podi. Per a açò, haurà d’exhibir la seua millor versió, la que enguany, per exemple, ha mostrat en l’or de l’Open Internacional d’Espanya, en la plata de la Copa President d’Europa a Grècia i en el bronze de l’Open Internacional d’Holanda. El de Daniel és el típic cas de l’esportista del que es pot esperar alguna cosa gran en qualsevol moment. Què millor aparador que un Campionat del Món per a protagonitzar la gran eclosió.

Mentre, Raúl Martínez serà l’últim component de la delegació FER a competir. Ho farà el divendres 30. Ho farà, a diferència de Blanca i Daniel, en una única jornada. Per a l’esportista il·licità (menys de 80 kg), el de Corea representa el quart Campionat del Món. Fins hui, el seu millor resultat en un certamen universal ho va aconseguir a Mèxic 2013, quan es va quedar a les portes de les medalles després de perdre en els quarts de final davant un contrincant mexicà. Als seus 26 anys, i en plena maduresa, Raúl busca donar un colp d’efecte a la seua carrera esportiva. Atresora talent, classe i ganes. Falta plasmar totes aquestes virtuts amb una gran actuació en un context de campanetes. De moment, durant aquest curs 2017, acumula dos podis internacionals: un bronze en l’Open de Las Vegas i un or en l’Open Internacional d’Espanya. En les jornades prèvies, ha insistit en l’objectiu de pujar al podi. Sort per als tres. El tapís té la paraula.