La Regidoria de Cultura Festiva va inaugurar dijous passat, l’exposició «FALLES FORA DE FALLES» amb la finalitat de realitzar un homenatge a les denominades falles complementàries, aquelles que no es planten en les dates tradicionals de la festivitat valenciana de març sinó, de manera excepcional, en commemoració de fites o esdeveniments especials, com el Mundial de Futbol de 1982 o l’Exposició Universal de 1992 a Sevilla.

Tal com va explicar el regidor en funcions de Cultura Festiva, Pere Fuset, «es tracta de falles que tenen les funcions d’acompanyar, realçar, subratllar o dimensionar un esdeveniment no faller, aportant la potència simbòlica de la falla mitjançant la seva evocació en el context en el qual és reimplantada».

L’exposició (i el catàleg que l’acompanya) aborden quatre modalitats històriques de falles complementàries: les encarregades amb motiu de congressos i fires, les celebrades amb motiu de commemoracions o efemèrides, les que s’han plantat dins de la celebració de diverses festivitats, i les concebudes com a intervencions en l’espai públic.

Exemples d’aquest tipus de falles que podran trobar-se en l’exposició són, entre altres, la plantada en ocasió del Mundial de Futbol de 1982, del qual València va ser designada subseu. El campionat mundial es va festejar a la nostra ciutat amb dos monuments: un, realitzat per a perdurar, representat per una escultura d’Andreu Alfaro que destaca en el centre d’una rotonda en l’avinguda d’Aragó; i un altre, efímer, una falla de 30 metres d’altura obra de l’artista Vicente Luna, que va ser plantada el 19 de juny davant l’edifici de l’ajuntament.

Falla plantada per als Jocs Olímpics de Barcelona 92

També va tindre aquest caràcter excepcional el monument faller plantat a l’octubre de 1992 davant el pavelló de la Comunitat Valenciana en la Expo 92, sota el lema «De València jo et porte…» que presentava en la seva part central un Micalet vestit de saragüell abraçant a una Giralda vestida d’andalusa, símbol de l’afecte i la germanor entre València i Sevilla.

L’exposició recull gran quantitat de fotografies, retallades de premsa, esbossos, llibrets i maquetes de falles en les quals han intervingut reconeguts artistes fallers, com Regino Mas, Vicente Luna , José Devís, Pepe Puche, Manolo Martín, Ricard Rubert, José Martínez Mollà, Vicente Almela, Víctor Valero, Toni Fornés, Fet d’Encàrrec, Armando Serra, José Ramón Espuig, Ximo Esteve, Armando Serra, Daniel López, Pink Intruder, entre otros, además de artistas plásticos como Xavier Mariscal, Santiago Sierra o Daniel García Andújar, Óscar Mora o Xavier Monsalvatje.

El museu faller està obert de dilluns a dissabte de 10.00 a 19.00 hores (última entrada 18.15) i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores (última entrada 13.15).