Fallas
La falla municipal de 2020 durante la cremà a puerta cerrada en el Ayuntamiento de Valencia.

Adéu a les Falles de València 2020. Així ho va anunciar ahir l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, després de dos mesos d’incertesa davant l’avanç del coronavirus. Amb totes les festes d’Espanya cancel·lades, la decisió no ha sorprès. No obstant això, molts han qüestionat el perquè d’aquesta llarga espera regnada per la incertesa.

Va ser ahir quan l’Hemicicle del consistori municipal va resoldre totes aqueixes qüestions. Representants del sector faller, responsables del Gremi d’Artistes i membres de Junta Central Fallera, entre ells el seu president i regidor de Festes, Carlos Galiana, van mantenir una intensa reunió amb l’alcalde de València per a avançar en l’organització.

PER QUÈ S’HA DECIDIT CANCEL·LAR LES FALLES EN LLOC D’AJORNAR-LES?

La idea principal de l’Ajuntament de València era celebrar les festes el mes de juliol i així es va anunciar al març. No obstant això, l’avanç de la pandèmia ha sigut determinant unit al lent procés de desescalada. “Hem vist com no passàvem en un primer moment de la Fase 0 a la Fase 1 de la desescalada. Evidentment, ha sigut un factor determinant. No podem esperar a organitzar tot l’operatiu sense saber si la situació es normalitzarà”, va explicar Ribó.

QUÈ PASSARÀ AMB LES FALLERES MAJORS DE 2020 I LES SEUES CORTS?

La proposta és que les Falleres Majors de València 2020, Consuelo Llobell i Carla García, i les seues respectives Corts d’Honor, continuen exercint els seus càrrecs en 2021. Així ho va declarar ahir l’alcalde de València durant la roda de premsa. La idea ha sigut recolzada pels fallers. A més, tot apunta al fet que Consuelo i Carla acceptaran la seua continuïtat en el càrrec.

I LES FALLERES MAJORS DE CADA COMISSIÓ?

En aquest cas serà decisió de cada Falla. Totes les falleres tindran l’opció de continuar al capdavant de les festes per a viure les Falles 2021 com a representants d’aquestes. De la mateixa manera, els presidents infantils podran seguir fins al pròxim any.

ES CANCEL·LEN LES PRESELECCIONS?

Sí. Aquests esdeveniments fallers celebrats durant la Gran Fira de València no podran desenvolupar-se posat que aquesta s’ha suspès. A més, es tracta d’actes multitudinaris impossibles d’executar el mes de juliol i amb la renovació en el càrrec de les Falleres Majors de 2020 mancarien de sentit.

HI HAURÀ UNA NOVA FALLA MUNICIPAL?

La resposta és sí. L’Ajuntament ja va realitzar la Cremà parcial del monument principal que es trobava instal·lat en la plaça consistorial per la impossibilitat de traslladar-lo de nou. No obstant això, el cap amb la màscara continua intacta en haver-se convertit en un símbol per a la ciutat en la crisi del coronavirus. Tampoc s’ha cremat encara la falla infantil municipal 2020.

Galiana ja ha avançat que hi haurà Cremà però es desconeix la data encara que ha assenyaleu que serà en un dia important quan finalitze la pandèmia. Per això, per a 2021 l’Ajuntament de València comptarà amb monuments completament nous. A més, el procés de concurs per a la seua selecció ja ha començat.

ES CREMARAN ELS MONUMENTS FALLERS DE 2020 O ES PLANTARAN EN 2021?

Totes les falles mantindran els monuments per a 2021. Per tant, no serà fins al 19 de març del pròxim any quan aquests es cremen. D’aquesta manera, aquest 2020 no se celebraran cremàs a porta tancada.

No obstant això, podria haver-hi excepcions quant als monuments de les pròximes festes. Comissions com Cuba Literat Azorín, Na Jornada o Regne de València van haver de cremar tot el que ja s’havia muntat al carrer abans de la suspensió de les festes. Per tant, en aquests casos hauran d’apostar per nous monuments o tractar de reconstruir els de 2020 en la mesura que siga possible.

S’AJUDARÀ Als SECTORS MÉS PERJUDICATS PER LA CANCEL·LACIÓ?

Sí, des de l’Ajuntament ja s’està treballant en un Pla de Suport específic. Artistes fallers, hostaleria, floristes, indumentaristes, orfebres, pirotècnics, músics, etc. seran els beneficiaris. Segons Ribó, l’objectiu és pal·liar les greus conseqüències de la pandèmia en les festes valencianes. Aquesta ajuda s’unirà als 4,6 milions de subvenció que el consistori ja va avançar perquè les comissions pogueren fer front al pagament de proveïdors. L’objectiu és presentar aquest pla com més prompte millor.

A més, l’alcalde enviarà avui una carta al Ministre de Cultura perquè aquest puga concretar la voluntat d’ajuda que va mostrar recentment. De manera paral·lela, ja s’ha indicat a l’Oficina de Projectes Europeus de l’Ajuntament que cerque i prepare l’accés a qualsevol tipus d’ajudes europees per al sector cultural i artístic de la ciutat.