La vacuna Pfizer causa las primeras reacciones adversas en Reino Unido
Una mujer recibe la primera dosis de la vacuna Pfizer/BioNTech en el Guy's Hospital de Londres. / Victoria Jones (PA Wire/dpa)

Gràcies a l’arribada de la vacuna sembla ser que la fi del coronavirus està cada vegada més a prop. No obstant això, continuen havent-hi certes preguntes quant a la pròpia vacuna i al virus en si. La més repetida és si la vacuna evita el desenvolupament de la malaltia o també en la transmissió. Pot una persona bovina transmetre el coronavirus?

Segons un investigador de la Universitat de Leicester: «No estem encara en condicions d’assegurar que la transmissió s’evita al 100%, però sí que es reduiria». Explica que el sèrum el que fa és impedir que el SARS-CoV-2 es multiplique dins del cos. Aquesta persona vacunada expulsaria menys virus ja que el sèrum ha fet que es reduïsca.

També, Yvelise Barrios, doctora de l’Hospital Universitari de Canàries, especifica que la vacuna genera una immunitat sistemàtica molt forta. Puntualitza que la vacunació impedirà que el virus adquirisca una capacitat de replicació gran. «Veiem que en el grup de vacunats, comparant amb el de no vacunats, hi ha menys infeccions«, aprofundeix la vocal de la Societat Espanyola d’Immunologia.

Què suposa que els vacunats no contagien?

El fet que els vacunats transmeten o no el SARS-CoV-2 és primordial per a la velocitat de difusió de la pandèmia ja que les persones vacunades podrien contagiar. «Els sèrums no ajudarien a reduir la propagació. Es reduiria el cas de morts i d’ingressos, però el virus continuaria circulant«, apunta Macip, metge i professor de la Universitat Oberta de Catalunya.

El propi Macip, afig que el virus circula més lent si els vacunats no contagien, ja que elimines a un percentatge de la població. «Més fàcil de controlar els pics, i les pujades són menys pronunciades», afig.

Segons el professor, és molt complex analitzar i interpretar les dades. Això es deu al fet que hi ha altres factors que poden causar confusió, com poden ser les restriccions o confinaments.

Ja com van fer l’estiu entre abril i agost de l’any passat, investigadors de la Universitat de Nottingham analitzaran els anticossos i l’ARN. Així se sabrà si el risc d’infecció ha disminuït, comprovant si eviten la transmissió.

A Israel, pensen analitzar l’evolució dels residents que estiguen vivint amb una persona ja vacunada. Mentre que al Brasil, un assaig distribuirà dosi durant diversos mesos. Analitzant així, la disminució de casos en regions immunitzades si provoca un descens en zones sense immunitzar.