dietas

Obrir la nevera i fer-se un panxó de dolços, o acudir compulsivament a menjar, són conductes que influeixen decisivament en el sobrepès i l’obesitat. Les dietes no solen ser bastant si no es tracten les emocions. Per a la terapeuta Anna María Ceausu, “el principal objectiu a tractar per a aprimar són les emocions i les creences”.

Per què es produeix el sobrepès? Quina relació té amb les emocions?

Pot semblar alguna cosa estranye dir que el nostre cos es troba en equilibri emocional amb el sobrepès per a les persones que el tenen. I hem d’obrir-nos a la idea que internament el nostre cos sap com curar una ferida sense que nosaltres posem la nostra observació o atenció a això. Alguna cosa semblança passa amb el sobrepès. Existeixen emocions guardades dins del nostre subconscient igual que experiències de vida que ens han impactat. Eixes emocions continuen actives i d’una forma inconscient determinen l’existència d’un pes en excés.

En moltes ocasions s’aprima amb dieta, però al poc temps es torna a recuperar el pes perdut per què les dietes no funcionen?

La terapeuta Anna María Ceausu.

En molts dels casos les dietes si funcionen, no obstant això la majoria tornen a engreixar passat un temps. Si a nivell mental i emocional no hem donat el canvi necessari que ens manté en el desequilibri del pes corporal, el cos està en un estat d’alerta i intenta coste el que coste tornar a equilibrar-se amb el pes.

Quins solen ser els motius d’haver engreixat de les persones que acudeixen a la teua consulta?

Les creences limitants i les emocions negatives guardades en el subconscient són molt variades. El tema del sobrepès sol tenir vivències, emocions i creences limitants enllaçades.

Em referisc al fet que existeixen diversos programes que determinen el manteniment d’un pes excessiu i enumeraré alguns més importants: necessitat de protecció, sentiment de soledat, sentir-se perdut davant una decisió de vida, la pèrdua d’un ser estimat, la separació en una relació de parella o d’alguna persona volguda, l’excés de responsabilitat, la falta de comunicació quan una persona no expressa el que pensa i sent entre desenes d’altres raons.

Què és el que es necessita per a aconseguir la pèrdua de pes? És un procés? Quant pot durar?

Per a començar a perdre pes el primer és ser conscients dels programes limitants, impactes emocionals i formes de vida que tenim per a poder comprendre i des d’ací prendre la decisió del canvi intern. Això es podria fer amb sessions de Bioneuroemoción. Cada persona és un món diferent i cada persona necessita el seu temps per a millorar.

Pot ser que la persona passe per un procés d’un mes o tres mesos i fins a un any ja que a vegades els nostres hàbits estan tan arrelats que tendim a tornar a l’antiga manera de ser i pensar. El canvi depèn d’un mateix, de la seua constància i determinació de dur a terme el procés de transformació.

Què podem fer per a tenir una relació equilibrada amb el menjar?

Ja que som conscients que les emocions són les que ens impulsen a menjar o deixar de menjar, l’important és començar a ser conscients del que sent quan m’acoste al menjar. La pregunta més interessant seria quina necessitat cobreix eixa tendència de menjar en excés, o de no cuidar el meu cos, o no donar importància al que és un menjar saludable, o els horaris de menjars. Tot té una explicació i per a cadascun és diferent. La recomanació és la substitució de l’hàbit no saludable utilitzant altres hàbits que fomenten la mateixa emoció positiva.

Què aconsellaries per a equilibrar el cos i la ment?

El primer seria observar els nostres pensaments i emocions i ser conscients d’allò que pensem i diem. La coherència entre pensament, sentiment i expressió externa en línia amb les meues accions és fonamental.

Solament des d’un concepte de consciència activa podem començar a realitzar canvis en la nostra vida. Si no sóc conscient d’allò que una vegada i una altra em dic, de la forma en la qual tracte el meu cos, de la meua manera d’actuar és impossible realitzar un canvi. Es diu que en mirar la teua vida podràs saber allò que tens en el teu subconscient.

Una vegada comprès tindràs la possibilitat d’una nova elecció i un camí de vida diferent. La llibertat emocional és imprescindible per a sostenir un equilibri cos- ment.