fenomenos astronómicos

Comença l‘any 2020, i són molts els amants de  l´ astronomía,que gaudeixen observant els diferents fenòmens astronòmics que tenen lloc durant l’any.

El 2020 ve carregat d’esdeveniments astronòmics: tres superllunes, diverses pluges d’estreles i sis eclipsis, quatre pigues i dos solars.

Esdeveniments astronòmics de Febrer

Aquest cap de setmana tindrá lloc la lluna de neu, el millor moment per a veure-la serà a les 8:33h del matí del diumenge.

Al febrer, el dia 10, Mercuri aconseguirà el seu major allargament oriental, per la qual cosa és un estupend moment per a contemplar-lo després del capvespre.

Esdeveniments astronòmics de Març

El 9 de març ocorrerà, tant a l’alba com al capvespre, el fenomen de la Superlluna, una Lluna més brillant i gran del normal.

Esdeveniments astronòmics d’Abril

El dia 8 també hi haurà una altra Superlluna, mentre que el 21 i 22 la pluja de meteorits serà possiblement visible, aquesta vegada, des de l’hemisferi sud.

Esdeveniments astronòmics de Maig

El 7 de maig hi haurà una Superlluna. A més, el 6 i 7 tindrà lloc la pluja d’estreles eta acuárides amb fins a 60 meteors per hora i 30 en el sud.

Esdeveniments astronòmics de Juny

A Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia, el 5 de juny es podrà apreciar, amb dificultat, un altre eclipsi penumbral de Lluna.

​Així mateix, des d’Àfrica central, sud d’Àsia, la Xina i el Pacífic, el 21 de juny els seus habitants visualitzaran un eclipsi solar anul·lar. L’eclipsi es veurà com a parcial en la resta d’Àfrica i Àsia i sud-est d’Europa.

Esdeveniments astronòmics de Juliol

En l’entrada del segon semestre del 2020, el dia 5, hi haurà un eclipsi penumbral de Lluna que serà visible a Amèrica, sud-oest d’Europa i Àfrica.

El 28 de juliol es produirà una pluja d’estreles delta acuárides que generen fins a 20 meteors a l’hora.

Esdeveniments astronòmics d’Agost

La pluja d’estreles Perseides o llàgrimes de Sant Llorencç, tindrà lloc el 12 d’agost,on podran observar-se fins a 60 meteors per hora.

Esdeveniments astronòmics d’Octubre

El 8 d’octubre es produirà la pluja d’estreles Dracónides, una cosa inusual perquè la millor hora per a veure-les és a primera hora de la vesprada i només produeix 10 meteors per hora. Del 21 al 22 d’octubre, tindrà lloc la pluja d’estreles Oriónides amb al voltant de 20 meteors per hora .

Esdeveniments astronòmics de Novembre

El 30 de novembre ocorrerà un altre eclipsi penumbral de Lluna, i la pluja d’estreles Leónides durant la matinada del 17 al 18 de novembre amb uns 15 meteors hora.

Esdeveniments astronòmics de Desembre

La major pluja d’estreles de l’any, Gemínids, serà el 13 de desembre. Aquesta produeix fins a 120 meteors per hora de diferents colors.

Finalment, el 14 de desembre hi haurà un eclipsi solar total, encara que només serà apreciable en algunes parts del sud de Xile i l’Argentina. Mentrestant, grans porcions de Sud-amèrica, incloses parts del Brasil, veuran l’eclipsi parcial

On veure aquests fenòmens a València

lluvia estrellas gemínidas

En la ciutad de València, els millors llocs per a apreciar aquests fenòmens són les Platges de la Malva-rosa i del Saler o el Parc de Capçalera. A la província, els llocs ideals són el Parc Natural de l’Albufera i la Serra de les Águilas.

A Alacant, malgrat la contaminació lumínica, es troba el Cabo de Huertas,i  els pobles muntanyencs de la Serra d’Aitana, on l’observació és total a causa de la seua altura.

A Castelló trobem la Serra Calderona i la Serra d´Espadán, un parc d’immensa riquesa cultural i històrica.