El president de la Mancomunitat Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa, i el director de l’estudi, Eduardo Amer de l’Institut d’Estudis del Mediterrani (IMEDES), han presentat avui les conclusions de l’estudi estratègic comarcal. Fernández Bielsa ha destacat la importància d’aquest projecte: “hem posat especial interès a conèixer i analitzar les manques, les dificultats i les possibilitats de futur a l’Horta Sud perquè hem realitzat un estudi per a créixer i no per a vanagloriar-nos del que ja tenim. El potencial de creixement de la comarca és immens, i així queda reflectit en l’estudi”.
Algunes de les deficiències constatades en aquest estudi, com el percentatge de persones aturades, de llarga durada, majors de 45 anys de la comarca, ja han sigut abordades per la Mancomunitat de l’Horta Sud en aquesta legislatura. Amb la reactivació de l’Acord Comarcal per la Creació d’Ocupació (ACCO), després d’anys d’inactivitat, i amb l’engegada d’acords trilaterals amb Divalterra i l’Ajuntament de València, com el programa Reinicia’t, que està desenvolupant-se des de fa setmanes en la comarca. A més, aquest estudi servirà de base per a elaborar els pròxims programes mancomunats, així com les ajudes que se sol·liciten al Servef. De fet, les peticions per a 2018, ja s’han fet sobre la base de les conclusions plantejades en aquest estudi. Per a incidir en els sectors de desocupació més complexos i, a nivell empresarial, cercant el reforç i modernització de l’ampli teixit de xicoteta i mitja empresa existent en la comarca. En cerca de la modernització i la digitalització de les mateixes.
L’estudi íntegre, elaborat a través dels plans del ACCO en col·laboració amb el Servef, es farà arribar als 20 municipis que integren l’entitat supramunicipal amb la intenció que tinguen eines per a emprendre iniciatives en els seus respectius municipis. La Mancomunitat, dins de les seues possibilitats, recolzarà qualsevol iniciativa municipal derivada d’aquest estudi que cerque millorar la ocupabilitat de les veïnes i veïns de l’Horta. Així com accions que els consistoris consideren que hagen de mancomunar-se. Bielsa va recordar que l’ocupació i la recuperació econòmica, al costat de la millora de les infraestructures de transport, són les prioritats de la Mancomunitat aquesta legislatura.
Les conclusions de l’anàlisi marquen les potencialitats a desenvolupar a l’Horta Sud en tres eixos principals: la reindustrialització a partir d’un enfortiment de les infraestructures tecnològiques i logístiques, aprofitar les potencialitats turístiques i, en tercer lloc, reforçar la indústria agroalimentària i actualitzar el sector primari.
“Des de la Mancomunitat, estem valorant amb la nostra directora de programes, Felicitat López, les iniciatives proposades en l’estudi per a posar-les en valor, prioritzar-les i poder engegar-les. El Pacte Industrial, l’Oficina Comarcal d’Atracció d’Inversions o el Fòrum d’Innovació, entre moltes altres propostes, ens semblen molt necessàries i la nostra missió ara és que els 20 ajuntaments compartisquen aquestes inquietuds. La força d’aquest organisme es basa en la suma de forces dels municipis que la integren” assegura Carlos Fernández Bielsa, president Mancomunitat Horta Sud.
A la presentació de l’estudi van assistir representants dels diferents municipis de l’Horta Sud, associacions comarcals, sindicats i persones participants en les entrevistes de camp a partir de les quals s’ha desenvolupat l’estudi.