La Fundació Oceanogràfic, que impulsa i lidera el projecte sobre l’aproximació al coneixement, interpretació i conservació de la biodiversitat dels fons marins de Xàbia, ha conclòs la segona campanya de mostreig en la zona que es va iniciar el passat mes d’octubre.
L’objectiu d’esta nova acció és obtenir més i noves dades sobre la biodiversitat (descripció, estructura i estat de conservació) amb la fi última de, d’una banda, consolidar el seu coneixement i status actual i, per una altra, comparar l’estat d’aqueixa mateixa comunitat bentónica –conjunt d’organismes que viuen en relació amb el fons marí–, identificada en diversos punts sotmesos a diferents graus d’antropización, abans i després del període estival que es registra a Xàbia.
Una vegada identificades i analitzades les principals amenaces que podrien afectar a aquestes comunitats en aquelles estacions de mostreig seleccionades prèviament, s’ha tornat a realitzar una valoració de l’estat de conservació de la zona, mitjançant l’anàlisi d’una sèrie de descriptores per a cadascuna de les diferents àrees. Actualment, s’estan analitzant els resultats.
Projecte Xàbia
La campanya que la Fundació Oceanogràfic va iniciar abans d’estiu a Xàbia, pretén identificar, avaluar i estimar amb mètodes científics el valor de la biodiversitat marina del seu litoral, tenint en compte el vessant mediambiental, però també la rellevància social, cultural i econòmica, ja que afecten a l’ecosistema global que es beneficia de la riquesa marina.
Des de la Fundació s’ha escollit Xàbia per a aquesta important acció ja que es tracta d’un punt calent de biodiversitat en el Mediterrani on els agents locals tenen un alt coneixement del mitjà.