España ultima la vacuna contra el coronavirus: así son los voluntarios que la probarán primero
Científico AFP

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) autoritzava fa una setmana l’assaig clínic a Espanya de la vacuna contra la COVID-19. Aquesta vacuna de la companyia Janssen, empresa de Johnson&Johnson, començarà pròximament les seues proves.

Es tracta del primer assaig autoritzat d’aquest tipus al nostre país que servirà per a estudiar la dosi i les pautes d’administració. L’objectiu és que els investigadors tinguen resultats definitius sobre la vacuna en el pròxims mesos.

Per a l’assaig de la segona fase s’inclouran un total de 550 voluntaris sans de diferents països. De tots ells, prop de 200 han sigut reclutats tres centres hospitalaris espanyols. Són 75 de l’Hospital La Paz (Madrid), 75 de l’Hospital Princesa (Madrid) i 40 de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla (Santander).

VOLUNTARIS MAJORS D’EDAT I SANS

Segons va informar el Ministeri de Sanitat, els voluntaris estan agrupats en dos blocs d’edat. D’una banda estan les persones de 18 a 55 anys i per un altre hi ha un grup de més de 65 anys.

Per a ser voluntari calia declarar no haver patit el coronavirus ni haver estat en contacte amb positius. A més, havia de garantir-se no estar exposat diàriament a aquest i comptar amb un baix risc de contagi.

A tots ells se’ls ha realitzat una història clínica exhaustiva. Això ha inclòs una mostra de sang i una exploració física detallada per a comprovar l’estat de salut.

Serà la setmana del 14 al 22 de setembre quan rebran la primera dosi. Després d’això, se’ls realitzarà un seguiment setmanal durant un mes. Llavors rebran una segona dosi i tornaran a sotmetre’s a seguiment clínic setmanalment. Al final comptaran amb una mitjana de 12 a 14 visites repartides entre els dos i quatre mesos d’assaig.

POT COMPORTAR RISCOS PER ALS VOLUNTARIS?

La resposta dels experts sanitaris és que sí. L’investigador principal i coordinador de la Unitat d’Assajos Clínics de l’Hospital La Paz, Alberto Borobia, va afirmar que “cap tractament és innocu”. No obstant això, va assegurar que l’agència reguladora no aprova assajos clínics si no hi ha dades que garantisquen la possibilitat de la seua administració a persones voluntàries.