Este es el motivo por el que Gobierno y Generalitat no coinciden en las cifras de nuevos contagios
Reparto de mascarillas protectoras en la Estación del Norte de València - EUROPA PRESS

Les vacances de Nadal estan cada vegada més pròximes i la situació preocupa. La pandèmia del coronavirus ha tornat als nivells del passat mes d’abril amb una segona ona que està lluny de desaparèixer. El toc de queda sembla no ser suficient per a frenar la pandèmia i el retorn a un nou confinament podria estar a prop.

Encara que des del Govern continuen recelosos d’arribar a aquesta mesura pel nou dur colp econòmic que suposaria, autonomies com Andalusia o el País Basc han demanat permís per a confinar als seus veïns.

A l’espera que arribe aquesta possible mesura, la Junta d’Andalusia ha anunciat més restriccions. Entre elles destaca el tancament de tota activitat no essencial a partir de les 18 hores. La mesura entrarà en vigor aquest dimarts 10 de novembre i estarà activa fins al dia 23. A més, el toc de queda s’endureix i passa a ser de 22.00 a 07.00 hores. Finalment, s’ha decretat el tancament perimetral de tots els municipis permetent només entrar i eixir amb justificació.

Altres autonomies com Castella i Lleó o Castella-la Manxa han prorrogat el confinament perimetral. A més, en el cas de Ceuta s’ha prohibit viatjar a la península i s’ha establit el mateix toc de queda que a Andalusia. Melilla també ha adoptat aquestes mesures però fent un pas més enllà. Ara el màxim de persones que podran reunir-se són tres, la meitat de l’admès en la Comunitat Valenciana.

En el cas de la Comunitat de Madrid les restriccions segueixen sense canvis. No obstant això, el seu alcalde, José Luis Martínez-Almeidano descarta un nou confinament. “No convé descartar escenaris”, ha assenyalat en una entrevista a Telecinco. “El confinament és tan extrem i greu que caldrà ponderar-ho molt”.

EL TOC DE QUEDA PORTUGUÈS O EL CONFINAMENT SUEC

Des que va arrancar la pandèmia són moltes les mesures preses per altres països que després han arribat a Espanya. Les últimes més destacades per a evitar el confinament viscut en la passada primavera han sigut les adoptades per Portugal i Suècia.

En el cas del nostre país veí s’ha optat per un toc de queda més restrictiu. Des d’aquest pròxim cap de setmana els seus ciutadans no podran eixir al carrer des de les 13 hores fins a les 05.00. L’objectiu és evitar les trobades socials ja que el 68% dels contagis del país estan originats en els menjars familiars.

D’altra banda, el model suec destaca per haver aplicat una protecció focalitzada. Aquesta restricció consisteix en confinar als majors de 70 anys per a protegir a la població en risc. Fernando Simón ja ha declarat no descartar aquesta mesura a Espanya. No obstant això, els experts han advertit que això podria tenir un efecte negatiu per la soledat.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes ja ha expressat que Espanya podria evitar el confinament si les xifres milloren en els pròxims dies. No obstant això, en les seues últimes declaracions va explicar que de prendre’s la mesura el temps seria menys extens que en la primera ona. Simón va assegurar que 15 dies podrien ser suficients per a millorar la crisi sanitària.