Valencia vive la noche más cálida de la historia
Imagen de archivo de una ola de calor en el centro de Valencia.

És qüestió d’hora que la primavera s’acomiade per a donar pas a l’estiu de 2020. Hui a les 23.44 hores donarà començament l’estació més càlida de l’any. Aquesta tindrà una duració de 93 dies i 15 hores i posarà el seu punt i final el 22 de setembre.

Segons la predicció estacional realitzada des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest 2020 estarem davant un estiu més càlid i sec del normal. Per als mesos de juny, juliol i agost hi ha major probabilitat que la temperatura es trobe en el tercil superior. Per contra, les precipitacions es trobaran en el tercil inferior. Per això, Aemet estima un trimestre més calorós i menys plujós que la climatologia de referència, és a dir, les dades registrades de 1981 a 2010.

Per a aquesta última etapa del mes de juny, Meteored anuncia una situació anticiclònica. Hi haurà gran estabilitat atomosférica i les temperatures seran altes amb una mitjana nacional de 35 graus.

EL DIA MÉS LLARG DE L’ANY: 15 HORES DE LLUM SOLAR

Espanya viurà hui el dia més llarg de l’any fent oficial l’entrada de l’estiu. En aquesta estació és on es gaudeix de més quantitat de llum, efecte que anirà apagant-se gradualment.

Amb motiu del solstici d’estiu, hui hi haurà 15 hores i 10 minuts de sol. Aquest fenomen es produeix quan el sol passa per un dels punts de l’eclíptica més allunyats de l’equador i en el qual es dóna la màxima diferència de duració entre el dia i la nit.

Per tant durant el solstici, el sol s’allunya més que mai donant un efecte òptic que es troba més alt de l’habitual. Així el fenomen provoca que tarde més temps a ocultar-se el sol.

ADÉU A la PRIMAVERA MÉS FOSCA DELS ÚLTIMS 37 ANYS

La primavera de 2020 ha sigut molt càlida i humida en la Comunitat Valenciana. Segons el resum climàtic d’AEMET, la temperatura mitjana ha sigut 14.6 graus, això suposa un grau més que la mitjana normal (13.6°). A més, el territori valencià al costat de Melilla ha patit el major dèficit d’insolació d’Europa sent la primavera més fosca des de 1983.

La precipitació acumulada (262.7 l/m2) és el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (131.0 l/m2). Per això es parla de la primavera més humida dels últims quinze anys i la quarta des de 1950. Ací destaca el cas de la província de Castelló. Amb una acumulació mitjana de 369 l/m2 es qualifica com la primavera més humida des que hi ha registres.