L’Ajuntament de València ja ha concedit la llicència d’obra a la fundació La Caixa. L’entitat bancària ha aconseguit, després de mesos de demora, la llicència per a iniciar els treballs en l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Ara La Caixa podrà començar amb els treballs per a reconvertir l’Àgora en un espai que complementarà l’oferta cultural de la zona i pretén convertir-se en un nou referent de la ciutat.
La inversió inicial d’esta entitat per a Caixaforum de València serà de dihuit milions d’euros i es compromet a invertir altres cinc anuals per al seu manteniment, programació i funcionament. El projecte preveu la creació de dos sales d’exposicions, dos aules polivalents, un auditori per a 300 persones, un espai familiar, un restaurant i una tendisca-llibreria. La reforma durarà 19 mesos més 2 mesos de posada en marxa.
Un projecte d’avantguarda
El futur Caixaforum València és el novè que l’entitat impulsa a Espanya després dels de Barcelona, Madrid, Lleida, Tarragona, Girona, Sevilla, Palma i Saragossa. El projecte dissenyat vestirà d’avantguarda l’Àgora amb la creació de «cèl·lules vives», és a dir, amb sis àrees diferenciades d’arquitectura lleugera a l’interior de l’edifici.
La superfície de l’immoble són 4.400 metres quadrats, però amb la intervenció de l’estudi Cloud 9 es disposarà de 6.500 metres al servei d’un «ecosistema cultural». Així, les sales d’exposicions estaran situades en la part central de l’immoble de manera que crearan una gradería de fusta. Damunt se situarà un «núvol», és a dir, un espai polivalent destinat a ser un lloc familiar i educatiu.
En un lateral d’esta cèl·lula, que es diu Caixaforum Família, s’instal·larà un mur de pantalles que servirà per a projectar vídeos i audiovisuals. En un dels extrems s’alçarà l’auditori i en l’altre, la recepció, la llibreria i les oficines. A més, el restaurant, que tindrà entrada i eixida independent, ocuparà un lloc privilegiat en un dels laterals.
L’oferta cultural del nou espai comptarà amb exposicions amb els fons del British Museum sobre la figura humana o sobre les mòmies egípcies i les deesses d’Àsia.