Tinent General Francisco Gan: “El nombre d’atemptats frustrats a Espanya és major que en altres països”

El membre de l'Exèrcit va acudir a Àgora per a parlar sobre yihadisme, ciberatacs, obrir-nos les portes a la base militar de Bétera i explicar-nos la seua experiència en el Everest.

General

El Tinent general Francisco Gan, cap de la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat de Bétera ha passat pel programa Àgora de 7 Televalencia per a comentar quins són les línies d’actuació de la base situada en aquesta localitat de Camp de Túria.

1. Un nivell 4 de seguretat és molt alt?

Depèn de la quantitat de força que s’està emprant per a controlar el fenomen. S’ha après al llarg del temps des d’aquell primer atemptat desastrós de l’Estació d’Atocha. S’ha après moltíssim sobre tècniques, tàctiques, procediments, de quines formes se segueixen a les cèl·lules, com es pot intuir la possibilitat que hi haja un element emergent que estiga radicalitzant una zona. Fallem en el sentit que no podem abastar tot. Però no per ineficiència.

2. Vostè valorava les forces de seguretat i la labor que es duu a terme davant aquestes amenaces. Podem estar tranquils?

Em remet a estadístiques: el nombre de detencions, el nombre d’atemptats frustrats a Espanya és cridanerament major respecte a altres països. Açò és per eficàcia policial. No pot ser una altra cosa. No existeix el factor sort en açò.

3. Parlem de la creixent amenaça global del yihadisme. Vostè és expert amb àmplia experiència en ciberatacs, Quin és la prevenció davant aquestes amenaces?, En quin punt estan els ciberatacs?

Des d’un punt de vista pragmàtic, no. El ciberespai és un domini nou i intangible, però existeix. És on estan les tecnologies de la informació i les comunicacions, on es despleguen i actuen. No hi ha legislació. La regulació és inexistent. És un espai lliure on, qui es fa fort en ell ho controla.

La baula humana és el factor més feble. Les faltes de mesures de seguretat, el baixar la guàrdia, no atendre a elements que són d’obligat compliment com són el canvi periòdic de contrasenyes o no obrir determinades pàgines.

Al final, l’ésser humà arriba a una sensació d’esgotament i incredulitat i comença a cometre errors. Són aqueixos errors els que propicien els ciberatacs. Les màquines només són màquines.

4. Què és la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat de Bétera?, Quina importància té per a la Comunitat Valenciana el tenir-ho?

Des del punt de vista nacional, sóc el cap de la caserna amb més nivell de l’exèrcit de terra de tota Espanya. Si hi haguera algun conflicte, jo dirigiria les forces terrestres en aqueix conflicte.

Aquesta caserna té la seua base a València. Té un Estat Major que és l’encarregat de preparar els plans, de fer el seguiment de les ordres, de vigilar el seu compliment, funcions típiques de planejament que s’engeguen a partir d’exercicis, maniobres etc. El subjecte d’aqueixes ordres és l’Exèrcit de Terra que es posaria a la disposició d’aquesta Caserna general per a una operació.

Internacionalment, és el Cos d’Exèrcit de Desplegament Ràpid OTAN Espanya. Açò és, una Caserna General, amb capacitat de comandament i control multinacional, posat a la disposició de l’OTAN per a desplegar-la en breu termini i ser capaç de dirigir operacions.

València està en el pictograma d’OTAN i la gent que ve destinada a la Caserna General de Bétera, parla essencialment bé de la Comunitat Valenciana. És una zona amable per a viure, omple de vida i el clima és envejable.