Entran en sus viviendas los vecinos de los edificios colidantes al que se derrumbó en Peñíscola
Restos del edificio derrumbado el pasado miércoles. / 112GVA

Els veïns evacuats dels edificis limítrofs al qual es va esfondrar a Peñíscola han pogut accedir des d’aquest matí als habitatges per a arreplegar les seus pertinences. Aquests, que havien sigut desallotjats per motius de seguretat, han entrat de manera escalonada. En el moment de l’accés han estat acompanyats per agents de la Policia Local i de la Guàrdia Civil.

Així, al voltant de les 10 del matí es reunia Posat de Comandament Avançat dels diferents cossos de seguretat per a coordinar el pas dels veïns. Aquesta entrada s’ha autoritzat després de l’informe preliminar elaborat per un equip tècnic de la Conselleria d’Habitatge. Després de realitzar diversos sondatges en el terreny aquests han assegurat que no hi ha més risc d’afonament.

A primera hora del matí l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha disposat el decret de dol oficial. Ha afirmat, tal com arreplega Europa Press, que “aquesta tragèdia que ha omplit de dolor, no solament als familiars i amics de les persones afectades, sinó a tots els que vivim en aquesta localitat”. A més, l’Ajuntament ha convocat un minut de silenci en senyal de duel per les víctimes.

L’afonament de l’edifici de tres plantes que va ocórrer aquest dimecres a la urbanització Font Nova de Peñíscola deixa finalment dos morts i un ferit, tots de la mateixa família. En la vesprada d’ahir, i després d’un dia de cerca, apareixia el cos sense vida de la dona. Aquesta era madrastra del menor de 15 anys que havia sigut oposat mort en el matí del dijous. El fill de la dona, de 26 anys, va ser rescatat amb vida.

Ximo Puig i Rubén Martínez Dalmau en l’epicentre de l’ensulsiada a Peñíscola.

TÈCNICS DE LA CONSELLERIA ANALITZEN L’AFONAMENT

L’equip tècnic de la Conselleria d’Habitatge també ha analitzat l’edifici per a intentar explicar com s’ha produït. El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha afirmat que tot sembla indicar que “el sistema constructiu emprat és el que ha motivat el tipus d’afonament”.

Aquest tipus de construccions dels 90 són, segons Rubio, com un “castell de naips”. Es tracta d’un sistema de murs de càrrega, estructures molt articulades on si lleves una o falla, col·lapsa tot amb relativa rapidesa.

Les primeres informacions apunten al fet que un d’aqueixos murs hauria perdut solidesa. Però des de la Conselleria asseguren que res se sabrà amb total seguretat fins que es desenrune.