GRAFCVA76987VALENCIA, 17/09/2019.-. La reina Sofía, acompañada por el presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (2 i) el Ministro de Ciencia, Pedro Duque (2º d), el alcalde de Valencia, Joan Ribó (I), entre otros, a su llegada al congreso científico sobre enfermedades neurodegenerativas, hoy martes, en el Museo de las Ciencias Príncipe Felipe de València EFE/Kai Försterling

Prop d’un milió de persones a Espanya pateix una malaltia neurodegenerativa, aquestes malalties estan considerades la epidèmia del segle XXI, així s’ha indicat en el setè Congrés d’investigació i Innovació en Malalties Neurodegeneratives (CIIIEN) que s’està celebrant a València. Un centenar d’experts nacionals i internacionals participen en aquest cita on s’aborden els avanços en la investigació científica per a detenir la seua progressió.

L’envelliment poblacional està darrere de l’augment de les malalties degeneratives; en aquest sentit la gerent de la Fundació CENT (Centre d’Investigació en Malalties Neurològica) i CIBERNED, María Ángeles Pérez, ha assenyalat que si el segle XIX va ser el de les malalties infeccioses i el XX el de les oncològiques, “el segle XXI es pot considerar el de les malalties neurodegeneratives”.

La reina Sofía saluda a varios de los investigadores que participan en el congreso científico sobre enfermedades neurodegenerativas, hoy martes, a su llegada al Museo de las Ciencias Príncipe Felipe de València EFE/Kai Försterling

El repte: Trobar fàrmacs que les curen

Per als investigadors el repte és trobar fàrmacs que no solament modifiquen els símptomes de les malalties sinó el procés biològic subjacent a les mateixes i el seu progrés, així ho ha indicat Miguel Medina, investigador principal del projecte Vallecas de la Fundació Reina Sofia i director científic adjunt del CIBERNED.

Segons Medina, els avanços en l’atenció de les malalties neurodegeneratives en els últims deu o quinze anys s’han centrat en intentar prevenir l’aparició d’aquestes malalties i retardar l’aparició dels símptomes i no tant a curar-les.

Segons s’extrau de les seues paraules, el repte i l'”esperança” a curt i mitjà termini en les malalties neurodegeneratives està en aconseguir retardar-les i prevenir-les, ja que a curar-les “crec que no estem en això”.