Emergències alerta d’un nou temporal que portarà forts vents i nevades intenses

La borrasca atlàntica Helena provocarà un temporal de vent, mar, neu i pluja durant els pròxims dies en gran part de l'àrea peninsular i Mediterrani

vientos
La playa de la Malvarrosa de Valencia con fuerte oleaje.EFE/ Jorge Gil

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per l’entrada d’un nou temporal que portarà forts vents en terra i mar i nevades intenses.

Es tracta d’Helena, una profunda i extensa borrasca atlàntica que hui se situarà en el nord del mar Cantàbric i continuarà el seu desplaçament cap a l’est de manera que el dissabte es trobarà amb el seu centre en el golf de Gènova i ja més afeblida. Provocarà un temporal de vent, mar, neu i pluja durant els pròxims dies en gran part de l’àrea peninsular i zones marítimes de Galícia, Cantàbric i Mediterrani.

El fort onatge afectarà la major part del litoral, sent especialment dur en les costes de Galícia, on podrien aconseguir-se demà ones de fins a 9 metres d’altura. A més, s’esperen forts vents en terra en Península, Balears, Ceuta i Melilla. Les ratxes de vent més forts es podrien aconseguir a La Corunya, amb 100 km/h.

En el Mediterrani, per a este divendres s’esperen vents de l’oest i sud-oest i ones de 3 a 4 m, continuant aquesta situació durant el dissabte, encara que girant a la vesprada a nord-oest. El diumenge es mantindrà l’onatge de 3 a 4 metres en general, encara que de 4 a 6 metres a Menorca i Empordà. D’altra banda, les precipitacions seran en forma de neu a Lleó, Zamora, Lugo, Orense i Astúries, on s’esperen acumulacions de 20 i 30 cm, per damunt de 700 metres.

La Comunitat Valenciana en alerta

En el cas de la zona valenciana s’ha decretat alerta groga tant per a tota la zona litoral com per als municipis de l’interior de Castelló, València i Alacant.

Mentres per a esta jornada s’esperen ratxes de vent de fins a 80 km/h, el dissabte incrementarà fins a 100 km/h en quasi tota la província de Castelló el que suposarà l’activació de l’alerta taronja, és a dir, existirà un risc important.

La part menys afectada per la borrasca Helena serà el litoral sud i nord de València juntament amb el litoral sud de València on de moment no es preveu cap tipus de risc.
Segons Aemet, serà a partir del dilluns 4 quan cessaran les condicions que han donat lloc a aquest avís especial.

Recomanacions davant vents costaners

  • Si es troba en zones marítimes, procure allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
  • Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge.
  • En estes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats del mar.
  • No pose en risc la seua vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.

Recomanacions davant forts vents

  • Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s. També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.
  • Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en l’eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Pare atenció davant la possible presència d’obstacles en la carretera.

Vientos fuertes y temperaturas bajas para terminar la semana

 

La Comunitat será referente de la vela con la celebración de la Olympic Week

Los circos con animales se despiden de la Comunitat Valenciana