La Dansa dels Porrots de Silla és un ball mil·lenari que s’executa en la localitat cada 6 d’agost, festivitat del Crist, patró de la ciutat. Però, a més, la dansa ha arribat a ser tot un símbol de la cultura popular de la localitat i un motiu d’orgull per a la mateixa. Per açò, també es representa en dates assenyalades (el 9 d’0ctubre, cavalcades, desfilades folklòriques…) i ha iniciat els tràmits per a ser declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial ( BIC).
És una dansa pantomímica, en la qual es vol representar una lluita, un conflicte, entre guerrers que, per les seues indumentàries, semblen ibèrics o greco-romans.
Així ho expliquen en el programa ‘Vive las Fiestas’ de 7 Televalencia:
La Dansa la interpreten deu homes, encara que ocasionalment poden fer-la vuit. Els bailadors van vestits amb un faldellí un ample collaret de tela granada, amb serrells grocs. Tant el faldellí com el collaret són més llargs per davant i darrere que pels costats, de manera que el primer descobreix les cames fins a mitja cuixa, i el segon no tapa els muscles. Després porten un tahalí i cinturó de cuir negres; al costat esquerre de la cintura els penja una xicoteta borsa quadrada del mateix material, tot açò adornat amb claus metàl·lics. El cap la porten coberta amb una corona de fulles d’heura. En les nines porten canelleres de cuir, i en els peus, espardenyes d’espart. Les xiques porten idèntica indumentària, excepte una samarreta curta, sense mànigues, tipus «top», que cobreix el pit.
Completen el seu equip amb la maça o porrot. És una clava, com el «bast» de la baralla espanyola, d’uns seixanta cms. de llarga, pintada de color verd i adornada amb claus negres. La música s’interpreta amb tabal i dolçaina, i no cessa en tota la dansa.