El Puig detectará Covid-19 en sus aguas residuales y la analizará en menos de 24 horas

L’alcaldessa del Puig, Luisa Salvador, ha decidit apostar per posar en marxa una eina pionera per a detectar la presència de restes de COVID 19 en les aigües d’embornal del seu municipi. L’alcaldessa ha signat avui el conveni d’aquests treballs que desenvoluparà Aigües de València del grup Global Omnium.

El compromís passa per realitzar mostres setmanals en el municipi i analitzar-les en menys de 24 hores. Els resultats permeten conèixer de manera primerenca l’existència de restes gèniques de virus amb fins a 10 dies d’antelació als PCR sanitaris.

Salvador ha assegurat que aquest tipus d’accions són “molt importants”. “Ens donarà un control de com aquesta evolucionat el COVID en el nostre municipi. Ens donaria unes línies d’on pot haver-hi més o no en tot el poble. Posarem l’accent principalment en col·legis, hotels, residències i, per descomptat, a la platja”.

EL VIRUS POT DETECTAR-SE ABANS DE TENIR SÍMPTOMES

El SARS-GOAnalytics és un mètode pioner validat pel IATA-CSIC. Aquest és capaç de determinar quantitativament el nombre d’unitats genòmiques del virus que provoca el COVID 19 presents per litre d’aigua. Per tant, pot establir la corba de l’epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis.

La seua metodologia permet anticipar-se a alguns dels indicadors i creuar les dades amb uns altres que recapta Sanitat. Així aconsegueix sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia.

Gràcies a aquest treball i des d’avui mateix, “estem preparats per a activar un Sistema d’Alerta Primerenca. Amb ell podrem sectoritzar i controlar al nivell de detall que se’ns indique la irrupció de nous focus del COVID a les nostres ciutats en temps real”, assenyala el portaveu de Global Omnium

Tal com han explicat, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en els infectats 20 dies. “Aquest ARN és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció. Arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció encara que el pacient ni tan sols tinga símptomes”.

UN MÈTODE REVOLUCIONARI

Gràcies al sistema desenvolupat per Gamaser (Global Omnium) i verificat pel CSIC “podem monitorar com s’està comportant la pandèmia a nivell genèric -entrades d’Edars- on aboquen zones de població, i el que en aquests moments és especialment rellevant: podem sectoritzar i controlar a nivell de xicotetes poblacions o fins i tot, a nivell de barris”, ha destacat.

L’aposta per la innovació realitzada per Global Omnium en els últims anys ara també es revela determinant. “Al nostre big data, desenvolupat a través de la plataforma Nexus, podem integrar -a més dels resultats del nostre Sistema d’Alerta- altres paràmetres com a dades sanitàries, climatològics o els que es consideren rellevants per a monitorar i discriminar la informació rellevant en la presa de decisions”.