Una avería deja a 200 pasajeros atrapados en un tren sin calefacción camino de Valencia
Tren AVE en imagen de archivo. / PATIER (RENFE)

El Grup Popular ha presentat per al pròxim ple que se celebrarà el dijous una moció perquè els trens d’alta velocitat València-Madrid tornen a tenir la seua parada a Atocha. Al mateix temps, la moció també reclama una millora del servei de Rodalia de València. Des del PP demanen un augment d’unitats i freqüències.

El passat 23 de gener, ADIF va traslladar a l’estació Madrid-Chamartín la major part dels AVE amb origen i destinació a ValènciaL’única excepció són quatre trens diaris, dos per sentit. No obstant això, aquests també tindrien els dies comptats i desapareixerien en qüestió d’un any.

«Només es podran mantenir durant un any els quatre serveis diaris amb Atocha, enfront dels dos sol·licitats per Renfe. No ens trobaríem davant aquesta circumstància si el Govern de Pedro Sánchez no haguera paralitzat al març de 2018 la inversió de 423 milions d’euros anunciada per a ampliar l’Estació d’Atocha», ha criticat la portaveu del PP a l’Ajuntament, María José Catalá.

El canvi d’estació és conseqüència a les obres d’ampliació que s’executen actualment a Atocha. Aquestes han obligat a donar de baixa fins a 4 de les seues 15 vies. Per tant, els trens valencians han sigut desviats a Chamartín.

Amb la moció que es presentarà el dijous, el PP reclama «instar el Govern que els trens d’alta velocitat amb arribada i eixida a València tornen a tenir parada en l’Estació d’Atocha-Almudena Grandes, anul·lant, a tal fi, la decisió de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) de trasllat a l’Estació de Madrid-Chamartín».

EL PP TATXA EL TRASLLAT DE «DISCRIMINACIÓ»

La portaveu del PP qualifica de «discriminació» cap a València i la Comunitat el canvi d’estacions. Segons assenyala, aquest «perjudica i discrimina seriosament» els milions d’usuaris anuals que utilitzen aquest servei en la Comunitat. A més, apunten al fet que el canvi incrementa en deu minuts de mitjana el temps de viaje.

«En definitiva, des del Grup Municipal Popular creiem que es tracta d’una decisió inadmissible per als valenciàs que ja pateixen els seus efectes, que resta competitivitat a aquest mitjà de transport respecte a altres formes de mobilitat i que contrasta amb el tracte dispensat pel Govern d’Espanya a altres territoris, afectats en menor mesura que la Comunitat Valenciana», afig Catalá.

D’altra banda, la moció dels populars també insta el Govern, Renfe, ADIF i Generalitat a millorar els Rodalia. El PP demana amb «caràcter urgent» adoptar «totes les mesures necessàries per a millorar la qualitat del servei». En concret, es demanda incrementar l’oferta del nombre d’unitats i les freqüències.