L’Edifici del Rellotge del Port de València mostra les construccions més emblemàtiques de la dàrsena històrica com els Embulls, varaderos, la duana i els Docks Comercials. Sota el títol “La Dàrsena Històrica del Port de València: Progrési Modernitat” romandrà oberta fins al 3 de maig. Es tracta d’un repàs del gran port de València del segle XXI, port transoceànic, primer d’Espanya i del Mediterrani i 5º d’Europa. A través de tots els edificis emblemàtics del port de València es contempla amb espai didàctic per a nens, on podran dibuixar cadascun dels edificis i acolorir-los, amb el que es conformarà una exposició on es mostraran els dibuixos dels visitants més petits de la mostra.

Cal destacar que el primer port comercial de València es va construir en 1911, sorgit a causa de la demanda dels empresaris i comerciants de la regió. L’Exposició repassa un a un la història de cada gran edifici de la Dàrsena Històrica, l’Estació Marítima, actual Edifici del Rellotge, es va convertir a l’edifici més emblemàtic, construït per cobrir els serveis de les línies regulars de viatgers. La construcció presenta línies clàssiques inspirades en l’ornamentació de les construccions erigides a València amb motiu de l’Exposició Regional i l’edifici està inspirat en l’estació ferroviària de Lió.

El magatzematge de les mercaderies es concentrava en els Embulls, es van dotar d’una característica ornamentació per embellir-los. Diversos relleus decoren aquestes infraestructures, l’abundant ornamentació de les quals els converteix gairebé en emblemes al·lusius al comerç, la navegació, el treball agrícola i el caràcter internacional del port de València.

L’expansió del port es va materialitzar amb els dos varaderos, un espai per facilitar els treballs de neteja i reparació d’embarcacions menors. En l’actualitat només es conserva un varadero, és una combinació de maó vist amb frisos ceràmics que van crear un edifici eclèctic que combinava formes, elements decoratius clàssics amb composicions modernistes i detalls de l’arquitectura industrial vuitcentista. Per la seva banda, els Docks Comercials es van començar a construir en 1917, una execució amb la qual es va comptar amb la col·laboració de Demetrio Ribes, pioner en l’ocupació del formigó armat en l’obra civil valenciana, nou material que resultava més econòmic alhora que permetia una major rapidesa en la construcció.

La Duana va ser l’edifici més tardà a construir-se, en 1925, concentra la sobrietat de les decoracions neo-renaixentistes valencianes i la monumentalitat del popular “estil francès”. La supressió d’ornaments exagerats va donar com resultat una senzilla decoració que es redueix a tres portes de ferro, un discret frontó triangular amb l’escut d’Espanya en el cos central i pilastres jòniques d’ordre geganta disposades en els límits de tot el conjunt.