Un diluvio histórico deja a Valencia sumida en el caos
Un coche se queda atrapado en el túnel de Pesset Aleixandre. / PLV

La ciutat de València i els municipis d’al voltant han viscut un diluvi històric, el més fort des de 1871. La tempesta d’aquest dimarts ha marcat registres de rècord arribant a comptabilitzar-se més de 202,1 litres per metre quadrat en menys de 24 hores, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La gran quantitat d’aigua va deixar anit a nombrosos habitatges sense electricitat. Encara aquest matí romanien desbaratats els semàfors de grans avingudes com a Corts Valencianes i els seus carrers adjacents.

A més, la intensa tromba va provocar el caos en el trànsit obligant a tallar túnels i passos subterranis que van quedar negats per l’aigua. Entre ells es van tancar alguns tan importants com el de Germans Machado; el túnel de Primado Reig; el de Pérez Galdós o el de les Grans Vies. Encara que hui havien reobert a la circulació, el trànsit ha sigut dens provocant importants retencions a primera hora de la jornada.

LA PLUJA PROVOCA RETARDS DE METRES I TRENS 

Igual que el trànsit rodat, els metres i Rodalies van patir tancaments que perduraven aquest matí. En concret, Metrovalencia ha informat de demores en la Línia 1 perquè havia quedat interromput el servei entre Massalavés i Vilanova de Castelló. En el seu lloc s’ha oferit un autobús substitutori per a realitzar el trajecte. Ha sigut a les 11.25 hores quan s’ha anunciat la restauració del servei encara que alertant als passatgers de possibles retards dels combois.

Una situació similar ha succeït en les línies Rodalies de Renfe. La C1 i C2 han patit demores significatives perquè els trens només poden circular en via única al seu pas per Catarroja. En la C3 de València a Utiel també hi ha retards d’al voltant de 10 minuts. Segons han informat des de Renfe, els tècnics estan treballant en les zones afectades per a solucionar els problemes ocasionats pel diluvi.

EL DILUVI SUSPÈN LES CLASSES UNIVERSITÀRIES

Encara que els col·legis valencians han reobert les seues portes amb normalitat, universitats com la UPV han suspès la seua activitat presencial. La Universitat Politècnica de València ha emès un comunicat anunciant la cancel·lació d’activitats al campus de Vera.

Des de la UPV s’ha sol·licitat a tot el seu alumnat i personal “la màxima precaució”. A més, han recomanat que no es prenga cap risc innecessari.

D’altra banda, a la Universitat de València s’ha declarat el nivell 1 d’emergència. Aquest estat suposa mantenir l’activitat acadèmica però sense penalitzar a aquells que no assistisquen per causa justificada de desplaçament. Per això, la UV no ha suspès els exàmens però cercarà dates alternatives per als qui avui no assistisquen a classe.

Quant a les biblioteques, l’Ajuntament ha anunciat tancaments per desperfectes ocasionats a causa del diluvi. Així, avui no obriran les seues portes la biblioteca del Cabanyal-Canyamelar; la biblioteca de la Petxina i la de Joaquim Martí i Gadea.