Nutrición

L’Associació Espanyola de Fabricants de Vegetals Congelats (ASEVEC) incidix en la importància de millorar l’alimentació infantil, així com la necessitat de reduir els índexs d’obesitat i sobrepès en edats primerenques seguint una dieta saludable i equilibrada, ajustant-la a les necessitats dels menors en el Dia Nacional de la Nutrició que se celebra este 28 de maig.

José Félix Liberal, president d’ASEVEC, ha desvetlat que “el consum de verdures a Espanya té una evolució conservadora; i encara que és un dels països amb major consum a Europa, està per davall de les recomanacions de les guies alimentàries”. Sobretot, “atenent al baix consum en la població infantil i juvenil, inferior al que presenta la població adulta”, afig.

El president de l’Associació ha remarcat que “les verdures han de ser l’aliment més abundant en la dieta de qualsevol persona, ja que són especialment riques en vitamines, minerals, aigua, fibra i antioxidants”.

Segons Carmen Villar Villalba de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), la recomanació de l’OMS i la FAO és realitzar un consum de 400 grams diaris de fruites i verdures per a prevenir malalties cròniques com les cardiopaties, el càncer, la diabetis o l’obesitat. No obstant açò segons diferents estudis, que es poden consultar en l’Observatori de la Nutrició i Estudi de l’obesitat de l’Agència Espanyola de Consum Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), les dades de consum de fruita i verdura en la població infantil i adolescent estan per sota d’aquestes recomanacions, assegura Villar.

Programa Escolar de Consum de Fruites i Verdures
“Els col·legis són un entorn clau per a ensenyar als xiquets a establir hàbits d’alimentació saludables que es mantinguen a llarg termini. Les intervencions en l’escola arriben a grans grups de xiquets de totes les classes socials, i els missatges apresos poden transmetre’s a la família ajudant a modificar comportaments”.

Per açò, iniciatives com el Programa Escolar de Consum de Fruites i Verdures i Llet promogut per la Comissió Europea i coordinat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, i les recomanacions sobre la freqüència de consum recomanades en els menús dels centres educatius que s’establixen en el Document de Consens sobre l’alimentació en els centres educatius elaborat per l’AECOSAN, “són instruments que el seu objectiu principal és promoure l’augment del consum de fruites i verdures en la població infantil”, afig Carmen.

La tecnologia, clau en l’obesitat infantil
A més, s’ha observat que disposar de televisió, ordinador o videojocs en l’habitació, també s’associa a la prevalença d’obesitat: el percentatge de xiquets amb televisor o DVD en la seua habitació és del 37% entre els quals tenen obesitat, i del 22% entre els quals tenen normopeso. A més, el percentatge de xiquets que dediquen dos o més hores diàries als mitjans d’oci passiu (ordinador, videojocs, etc.) entre setmana és major entre els quals tenen obesitat (29%) que entre els quals tenen normopeso (22%).

Per a evitar adults amb sobrepès, col·legis i famílies tenen molt a dir i fer. No solament és important triar bé els aliments, sinó que també s’ha de tenir en compte la forma en la qual s’elaboren les preparacions, cuidant els mètodes de cocció, els greixos que s’utilitzen, les quantitats utilitzades, així com evitar picar entre hores, els snacks, i els menjars ràpids.