Detectan el primer gato infectado por coronavirus en España
A man wearing a protective facemask carries his kitten on his back-pack during Vietnam's first national cat show in Hanoi on February 16, 2020. amid concerns of the COVID-19 coronavirus outbreak. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP) (Photo by MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images)

Va ser a primers de març quan es va anunciar el primer cas de gos amb coronavirus. Ara, dos mesos després el Covid-19 també ha arribat a la comunitat felina. Espanya ha detectat el primer gat infectat amb el virus sent ja el sisè cas del món.

Els investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (Cresa) han sigut els responsables d’aquest descobriment. L’animal va ingressar en un hospital veterinari de Catalunya. Aquest presentava problemes respiratoris i una temperatura rectal de 38,2 graus. A més, l’analítica va mostrar un nivell molt baix de plaquetes i va patir una insuficiència cardíaca. Finalment van sacrificar al felí amb la denominada “eutanàsia humanitària”.

Va ser llavors quan el gat es va derivar al Cresa per a ser estudiat pels experts i practicar-li l’autòpsia. En ella es va detectar material genètic del nou coronavirus en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric. No obstant això, la càrrega vírica era baixa.

A més, l’animal venia d’una família que havia estat afectada pel coronavirus, fet que va alçar les alarmes. “La cadena de transmissió del virus es produeix de les persones als gats i aquests són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans”, ha assenyalat l’investigador Joaquim Segalés.

ELS ANIMALS PODEN CONTAGIAR EL CORONAVIRUS?

La resposta dels experts és que no. Segalés ha recordat que la via de transmissió predominant és d’humà a humà. Per tant, la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és “negligible, és a dir, no juguen un paper significatiu en l’epidemiologia”.

Des de Cresa han advertit que a causa de l’extensió de la pandèmia entre humans ara les mascotes que estiguen en contacte amb contagiats podrien infectar-se més. A més, els gats són de les espècies més sensibles al virus.

També es recorda que la simptomatologia de Covid-19 en els animals encara no és clara. Solen presentar febre, tos, dificultat respiratòria, esternuts o diarrea o letargia. Encara que els casos són mínims es recomana contactar amb els veterinaris davant la mínima sospita.