Desvelan por qué se cayó el ficus monumental del Parterre
Imagen de la rama de ficus caída en València. / PP

Va ser dimecres passat quan una part del ficus monumental del Parterre es va desplomar sobre la calçada. Les dimensions de la branca caiguda van deixar quatre persones ferides i un cotxe danyat.

Hui el vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha donat a conèixer els detalls de l’informe tècnic sobre l’estat de l’arbre. Segons ha apuntat, tot indica com a «causa més probable» una infecció per patògens. A més, a aquesta infecció se sumarien danys derivats per les constants onades de calor d’aquest estiu.

L’informe, elaborat pel servei municipal de Jardineria, ha detectat «un orifici en la part superior de la unió de la branca amb el tronc principal per on es va introduir matèria orgànica». Pel que sembla, el forat «no es podia observar des de l’exterior». Segons ha explicat l’edil, a causa de les pluges de «els últims temps» s’havia anat generant «un focus favorable a una infecció per patògens» que hauria afectat la fusta.

Així mateix, la unió del tronc amb la branca caiguda estava també «molt tensionada» pel pes. El tros caigut pesava diverses tones sent «més gran que la major part dels arbres de la ciutat».

LA CAIGUDA DEL FICUS ACCELERA L’AMPLIACIÓ DEL PARTERRE

Campillo també ha explicat que el ficus danyat és una espècie amb 165 anys d’història. Aquest estaria entrant en la seua etapa final perquè l’esperança de vida d’aquests exemplars és d’al voltant de 200 anys.

Ficus monumental situat enfront del Palau de Justícia.

Ara l’Ajuntament treballa a reequilibrar l’arbre. «Ha perdut una part de la seua estructura i això desequilibra. Ha sigut una branca molt gran i cal reequilibrar-ho en pes. A més, hi ha altres branques danyades pel trencament», declarava el regidor.

Malgrat els primers resultats, Campillo ha recordat que la investigació per la caiguda de la branca continua en marxa. A més, també s’ha remès una mostra de la branca caiguda al departament d’Ecosistemes Agroforestals de la Universitat Politècnica de València. Amb això se cerca que la UPV faça també els cultius i «determine els patògens que estaven en el punt de fractura de la branca».

D’altra banda, Jardineria i Urbanisme treballaran de la mà per a arreglar aquesta zona del Parterre. La dimensionalitat del tronc i les branques ha alçat part de la calçada i la tanca que envolta el parc. Per això, des del Ajuntament tenen previst realitzar un projecte de restauració i rehabilitació de l’entorn. Amb ell se cercarà alliberar una part de la vorera i ampliar el Parterre.