La DANA descarga una fuerte granizada y deja un tornado histórico en la Comunitat Valenciana
Efectos de la DANA a su paso por la provincia de Alicante. / @Nurse__slow (TWITTER)

En les últimes hores, la Comunitat Valenciana ha sigut colpejada per la DANA en gran part del seu territori. Tempestes, inundacions i nevades han assotat les diferents províncies deixant danys materials aquesta matinada.

De fet, la ciutat de València va viure ahir una gran diluviada. La ciutat, que fins al migdia del dimarts segueix en alerta groga, va rebre pluges intenses des de la vesprada fins a la mitjanit.

Els pluviòmetres van arribar a arreplegar 40 litres. Una de les zones més afectades va ser la de Gran Via Fernando El Catòlic amb la caiguda de 10 litres d’aigua en 30 minuts. Un altre tram que va ser durament afectat va ser el del camí de Montcada, tant en l’entrada com en l’eixida obligant a tancar el seu túnel provisionalment per inundacions.

La localitat de Carlet també ha sigut un dels grans afectats de la província de València. Aquest municipi de la Ribera Alta ha arreplegat més de 127 litres per metre quadrat en les últimes 24 hores.

UN TORNADO SACSEJA ELX

La província més afectada pel temporal en la Comunitat Valenciana ha sigut la d’Alacant. Municipis com el d’Elx van rebre diversos fenòmens meteorològics com a llamps, un tornado, nevades i pedregades.

Els agents van intervenir principalment entre les 3.00 i les 6.00 hores. Especialment, en les pedanies de Torrellano i L’Altet, segons ha informat el consistori en un comunicat. Al voltant de les 3.00 hores, un xicotet tornado va arrancar una vidriera d’una gasolinera de l’Altet. A més, el fort vent i la pluja van provocar també la caiguda de teules i persianes.

La DANA també va deixar a una dona atrapada en el seu vehicle degut a la crescuda de l’aigua. A més, en la CV-86 un altre vehicle va romandre retingut per la tempesta mentre els seus ocupants romanien fora en una zona segura.

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el temporal ha deixat aquesta matinada 46 l/m2 en tan sols 25 minuts en la zona d’Alacant i Elx.

EVOLUCIÓ DE LA DANA DURANT LA SETMANA

Després de les destrosses ocasionades per la DANA, la previsió de la seua evolució és positiva. De fet, la Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) elimina l’alerta groga a la província de València a partir de la segona meitat del dia.

S’espera que hi haja certa nuvolositat durant el dia i no es descarten pluges moderades i persistents durant la vesprada. El que sí que se sentirà amb força serà el fred, precisament per gaudir de cels tan rasos i per l’entrada de aire polar àrtic.

Aquesta entrada de l’aire polar, després de les pluges i la treva de l’aigua, deixarà mínimes de 8è i màximes de 16è. No obstant això, a partir de la vesprada i la mitjanit la sensació tèrmica serà fins i tot menor a causa de l’absència del sol. S’espera que aquestes baixes temperatures es prolonguen fins al cap de setmana.

Per a el dimecres hi haurà cel nuvolós amb precipitacions que seran més freqüents i copioses en la meitat nord regional. No obstant això, seran menys probables i disperses com més al sud de la Comunitat.

De cara al dijous la situació millora ja que s’esperen intervals de núvols durant la jornada. No obstant això, hi ha probabilitat de precipitacions febles i disperses al principi del dia a l’interior nord de la Comunitat.

No obstant això, la DANA no ha dit encara la seua última paraula. Caldrà estar alerta davant possibles noves tempestes i nevades que podrien agitar el territori valencià.