Una nova DANA amenaça la Península i arribarà a la Comunitat la setmana vinent

AEMET anuncia l'arribada de les primeres nevades en zones de muntanya i tempestes a la regió mediterrània

DANA
-FOTODELDIA- GRAFCVA7372. PILAR DE LA HORADADA (ALICANTE), 13/09/2019.- Un miembro de los servicios de rescate cruza en moto acuática la salida del túnel de la AP-7 a la altura del municipio alicantino Pilar de la Horadada donde han tenido que ser rescatados varios conductores este viernes. EFE/MORELL

A l’arribada d’un front atlàntic al nord-est peninsular amb pluges i ruixats li seguiran les primeres nevades en punts muntanyencs però això no seran els únics fenòmens meteorològics i és que l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha anunciat l’arribada d’una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) .

Segons han informat per mitjà de diversos tuits a través del Servei Oficial del Sistema de Notificació d’Observacions Atmosfèriques Singulars d’AEMET, s’espera que siga a la fi de la setmana quan este fenomen arribe a Espanya encara que asseguren que de moment hi ha “molta incertesa” i que la seua presència no sempre és “sinònim de catàstrofe”.

Durant aquest dijous i divendres els pronòstics indiquen que les precipitacions es localitzaran en la zona cantàbrica i l’àrea pirinaica, a això se sumarà el cap de setmana l’arribada de tempestes a Balears. A pesar que de moment les probabilitats són baixes, també existeix la possibilitat que estes precipitacions aconseguisquen tota la regió del Mediterrani, incloent la Comunitat Valenciana, al començament de la setmana que ve.

QUÈ ÉS UNA DANA I EN QUÈ ES DIFERÈNCIA DE LA GOTA FREDA

Segons AEMET una DANA és un Depressió Aïllada en Nivells Alts, és a dir, és una situació meteorològica que consisteix en un sistema de baixa pressió en capes altes de l’atmosfera que es queda estacionari o es mou de manera anòmala.

L’origen del terme gota freda ve de l’escola alemanya que va batejar este concepte com kaltlufttropfen, que significa gota d’aire fred. En espanyol, l’expressió gota freda es va associar a qualsevol tipus de situació de precipitacions abundants, per la qual cosa en AEMET prefereixen evitar el seu ús i parlar en el seu lloc de depressió aïllada en nivells alts o DANA.

Si parlem amb propietat, ni la gota freda ni la DANA són el mateix que un temporal de pluges, sinó l’estructura atmosfèrica que pot arribar a provocar-lo. A més, la DANA no és sinònim de catàstrofe, temporal o precipitacions ja que no sempre que existeix una DANA en la capes altes de l’atmosfera les conseqüències són precipitacions abundants, amb riuades i inundacions. Les danas són una estructura relativament freqüent en les latituds i la majoria d’elles no arriben a ser noticioses.