positivos de coronavirus

El tancament local i focalitzat de Díaz Ayuso en la Comunitat de Madrid sembla que podria arribar a la Comunitat Valenciana amb un model similar. El síndic de Ciutadans, Toni Va cantar, ja s’ha manifestat a favor d’aquest confinament que estarà cada vegada més prop de ser una realitat.

El augment de casos i l’arribada al nivell 4 de risc màxim ha fet saltar les alarmes sanitàries. Les administracions han començat a preparar diferents protocols d’actuació per si finalment es passara al confinament.

El diari digital Alicanteplaza ha publicat quins són els quatre escenaris en els quals treballa la Comissió Territorial de Protecció Civil. Aquests nivells depenen principalment de com siga la situació de les UCI als hospitals. Els escenaris van des del tancament total d’una localitat, el confinament d’una àrea o barri o el tancament d’un edifici.

ESCENARI 1: CONFINAMENT DEL MUNICIPI

El primer escenari contemplat suposa un tanque perimetral d’una localitat o municipi concret. Aquest seria com el que ja s’ha aplicat a Elda o Petrer. Hi hauria restricció d’entrada i eixida excepte excepcions laborals, sanitàries o de cura de dependents, entre altres.

No obstant això, s’aniria un pas més enllà. També tancaria l’hostaleria excepte que els restaurants oferisquen servei take away. A més, romandrien tancats els gimnasos, centres socials, casinos i fins i tot parcs i jardins.

De la mateixa manera, se suprimiria qualsevol tipus d’activitat col·lectiva. Ací s’inclouen esports amb públic, noces, batejos i altres actes amb assistència a llocs de culte, entre altres. En el cas de vetles i enterraments es mantindrien però amb limitació d’aforament. Respecte als col·legis i llocs d’ensenyament presencial, podria tornar-se a la modalitat online.

ESCENARI 2: CONFINAMENT LOCAL

En el segon escenari es prendrien les mesures anteriors més unes complementàries. Aquest s’aplicaria per un col·lapse de les UCI i contemplaria l’obertura d’hospitals de campanya. A més, podrien muntar-se hospitals provisionals en espais com a pavellons esportius o altres àrees diàfanas. Ací també entrarien en joc els hotels creant llocs medicalizados igual que ja es fa en comunitats com Madrid.

Per a fer front a un possible increment del número de morts, la Comunitat Valenciana podria tenir morgues. En aquest cas succeiria com l’ocorregut a l’abril amb el Palau de Gel, instal·lant una morgue provisional que donaria eixida a l’alta xifra de defuncions.

ESCENARI 3: CONFINAMENT D’UN BARRI

El tercer escenari consistiria a fitar el moviment dins d’un barri o zona determinada. Ací es establirien els límits i se senyalitzaria al carrer amb cintes policials o tanques. En aquests casos s’hauria de garantir que l’àrea tancada disposa de tots els serveis essencials per als veïns afectats.

Amb la finalitat d’evitar entrades o eixides prohibides, el barri confinat comptaria amb punts d’accés delimitats. En ells s’instal·larien cossos de seguretat per a controlar el compliment del confinament.

ESCENARI 4: CONFINAMENT D’EDIFICIS O URBANITZACIONS

L’últim escenari suposaria el tancament d’edificis concrets o urbanitzacions de veïns. S’aplicarien les mesures explicades en l’escenari tres però adaptades a aquests espais més reduïts. Ací, les administracions haurien de garantir que els habitants disposen de totes les necessitats per a evitar desplaçaments.